13.9 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024 - 23:38
No menu items!

Banca Transilvania a cumpărat Volksbank România și vrea să obțină locul doi pe piața bancară

spot_img

Vânzarea filialei Volksbank din România face parte din planul de redresare convenit cu Comisia Europeană

bt

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a aprobat marți preluarea Volksbank România, iar cele două entități vor funcționa ca entităţi separate până la finalizarea tranzacţiei, potrivit unui comunicat către Bursa de Valori București. Tranzacţia vizează achiziţia a 100% din titlurile băncii, preluate de la Osterreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG și WGZ BANK AG.

”Încorporarea Volksbank în cadrul BT va avea loc după îndeplinirea tuturor procedurilor legale şi după solicitarea şi primirea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente”, se precizează în comunicat.

Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al BT, a declarat miercuri că țintește locul doi pe piața bancară din România.

”În urma acestei tranzacții, estimăm o creștere pe segmentul de retail. Preluăm de la Volksbank 190.000 de clienți și credite ipotecare foarte multe”, a mai spus Ciorcilă.

În prezent, BT are o cotă de piață de 9,7%, iar Volksbank de 3,5%. Ca număr de clienți, Banca Transilvania a ajuns la 1,88 de milioane și a preluat de la Volksbank 190.000 de clienți.

La finele lunii noiembrie Banca Transilvania a anunţat că negociază preluarea pachetului integral de acţiuni la Volksbank România, deţinută de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa.

Principalul acționar al Volksbank România este Osterreichische Volksbanken AG (OVAG), grup bancar cu sediul la Viena. Comisia Europeană a fost de acord cu intervenția Guvernului austriac în sprijinul OVAG, în 2012, dar a cerut în schimb un program de restructurare care interzice noi injecții de capital din partea statului și care prevede vânzarea diviziei bancare din România.

Rețeaua de sucursale Volksbank din România este alcătuită din 130 de unități, dintre care 23 sunt în București.

În 2013, Volksbank România a înregistrat pierderi de 103,6 milioane de euro și active totale de 3,1 miliarde de euro. Comparativ, în primele nouă luni ale acestui an, Banca Transilvania a realizat un profit net de 338 milioane de lei, în creștere cu 41%.

În octombrie, Banca Centrală Europeană a anunțat că grupul OVAG, la care statul austriac deține 43% din acțiuni, nu a reușit să treacă testele de stres, având un deficit de capital de 865 milioane de euro.

La sfârșitul lunii noiembrie, Bloomberg a transmis primele informații despre negocierile pentru această tranzacție.