Conform principiilor feng shui, bambusul este considerat plantă norocoasă – în limba chineză, cuvintele „rugăciune” şi „bambus” se aseamănă foarte mult, existând credinţa că prezenţa unui bambus în casă poate spori puterea rugăciunii.
Plantă exotică, „arborele de fier” are mare semnificație economică și culturală în Asia de est și sud-est, Africa subecuatorială și America de sud-est şi sud. Lujerii de bambus sunt comestibili și sunt folosiți în bucătăriile chineză şi japoneză.
În construcții, bambusul este folosit pentru a construi schele, parchet, garduri, poduri, toalete, bastoane, canoe, mobilă, jucării, pălării şi instrumente muzicale.
Bambusul este folosit în medicina tradițională chineză pentru tratarea infecțiilor. Fibrele de bambus sunt folosite la fabricarea hârtiei de înaltă calitate, a firelor și a țesăturilor textile.
În Japonia şi Hawaii, lemnul de bambus ascuțit era folosit la tatuat. În Vietnam, China şi Japonia, bambusul este folosit pentru manufactura pipelor. Multe temple japoneze au crânguri de bambus ca apărare împotriva „duhurilor rele”.
Bambusul face parte din viaţa indienilor la tot pasul: ombilicul sugarilor se taie cu unelte din bambus, bebeluşii sunt puși în leagăne de bambus, oamenii lucrează cu unelte de bambus și pe schele de bambus, bătrânii au toiage de bambus şi sicriele sunt de bambus.
Roxana Mera