Agricultura românească este aproape de comă, fiindcă a rămas cu mult în urmă și nu poate face față concurenței statelor din Vest, dar și din regiune, crede președintele LAPAR, Laurențiu Baciu. Potrivit acestuia, România are o agricultură rudimentară și sunt foarte puțini fermieri care fac o agricultură modernă. Baciu a criticat și autoritățile din domeniu, dominate de impostură și de amatorism.
”Autoritățile n-au înțeles cât de important este acest sector pentru economia națională. Îi aud cum se laudă că a crescut producția cu nu știu cât la sută. România nu are producție de nici 30% din potențial sau din cât produce Franța, de exemplu”, a declarat Baciu în cadrul conferinței ”Surse de finanțare pentru întreprinzătorii din agricultură – alternative accesibile”, organizat de Big Business Events.
Șeful LAPAR a spus că domeniul agriculturii este dominat de impostori care nu sunt în stare să gândească politici în domeniu și nici să facă investiții. În acest sens, Baciu a amintit de sistemul de irigații care nu acoperă mai mult de 300 de hectare și de Canalul Siret Bărăgan care a rămas în același stadiu de intenție, în ciuda promisiunilor repetate ale autorităților de a-l construi.
”Ajung în zona Canalului de două, trei ori pe săptămână și constat că e în același stadiu de 20 de ani. Despre ce agricultură vorbim când nu există infrastructură de bază pentru irigații?”, a arătat Baciu. Reprezentantul fermierilor a amintit și de impozitul pe construcțiile speciale și de situațiile ridicole pe care le-a creat acesta.
”Cât creier să ai ca să spui că răsadnița, adică patru scânduri și o folie, este o construcție specială? Ca să vedeți ce creier pătrat a putut gândi așa ceva. Și-au bătut joc și de legea Camerelor Agricole. Cum funcționează ceva, cum schimbă! Iar legea vânzării terenurilor…îți trebuie lucrare de doctorat ca să vinzi pământul. Iar normele de implementare sunt ceva de speriat”, s-a mai plâns Baciu.
Guvernul a decis, la începutul acestui an, înfiinţarea Administraţiei Canalului Siret-Bărăgan, care să elaboreze studiile şi documentaţiile tehnico-economice pentru proiectarea şi realizarea Canalului Siret-Bărăgan, un proiect aprobat în urmă cu 26 ani, oprit în lipsa fondurilor şi despre reluarea căruia se discută din 2002.
Proiectul de lege privind înființarea Regiei Autonome ”Administrația Canalului Siret Bărăgan” se află acum la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților. Proiectul de lege este deosebit de important pentru agricultori, în condițiile în care Regia va fi instutuţia care va administra, realiza, extinde şi exploata bunurile ce fac parte din infrastructura Canalului Siret-Bărăgan.
În acest caz, Camera este for decizional, după ce proiectul iniţiat de Guvern a fost adoptat de către Senat pe data de 17 martie. Construcția Canalului Siret-Bărăgan necesită investiții de aproximativ 2,6 miliarde de euro.
Cosmina Croitoru