6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:57
No menu items!

BACALAUREAT 2016. Peste 137.000 de absolvenţi de liceu susţin examenul oral la Limba română. Mii de polițiști și jandarmi asigură ordinea publică

spot_img

Luni, 13 iunie, începe prima sesiune a examenului de Bacalaureat la care s-au înscris 137.444 de absolvenţi de liceu. Prima probă este cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

„În vederea susţinerii examenului naţional de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2016) s-au înscris 137.344 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 114.993 de candidaţi (71,23%) provin din promoţia curentă, iar 22.351 de candidaţi (28,77%) provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, elevii înscrişi (toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 133.410 – zi, 1.851 – seral şi 2.083 – frecvenţă redusă”, au precizat reprezentanții Ministerului Educaţiei într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor Ministerului Educației, în anul şcolar 2015-2016 există înregistraţi 161.448 de elevi în anii terminali de liceu.

Prima sesiune începe luni, 13 iunie, cu proba orală la limba română, care se va desfăşura pe parcursul a trei zile. În intervalul 15-17 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar în perioada 21-24 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale. Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, programată între 27 iunie şi 1 iulie.

„Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu”, mai transmite Ministerul Educaţiei.

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, încep luni, 4 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română.

La rândul lor, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au precizat că peste 5.000 de angajați ai instituției acționează suplimentar pentru desfășurarea în condiții de siguranță a examenului național de Bacalaureat.

Pentru prevenirea oricăror evenimente care pot afecta desfășurarea examenelor de Bacalaureat, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a dispus suplimentarea efectivelor care mențin ordinea și siguranța publică în zona centrelor de examinare, mai arată oficialii MAI într-un comunicat de presă.

Astfel, pe perioada desfășurării examenului național de Bacalaureat, peste 3.000 de polițiști și peste 2.000 de jandarmi vor fi prezenți în zona centrelor de examinare, suplimentar față de dispozitivul curent de ordine publică.

De asemenea, angajații MAI vor asigura securitatea transportului lucrărilor de la centrele de examen la centrele zonale de evaluare, respectiv de la centrele zonale de evaluare la centrele de contestații și retur.

În plus, structurile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt pregătite să intervină pentru prevenirea și combaterea oricăror situații de urgență care ar putea apărea în instituțiile de învățământ unde se susțin probele de bacalaureat.

MAI le urează succes tuturor tinerilor care susțin examenul de Bacalaureat!

R.D.