Ministrul educației a precizat, luni, că a cerut inspectorilor școlari să interzică orice practică de colectare de bani la bacalaureat, indiferent de motiv
Ministrul educației, Remus Pricopie, a afirmat, luni, la Parlament, că subiectele de la examenele de bacalaureat și evaluare națională sunt de același tip ca și anul trecut.
Am avut ani în care examenele, fie de evaluare națională, fie de bacalaureat, au fost concepute ca și cum ar fi olimpiade naționale. Un profesor învață din primul an de facultate că evaluarea se face la nivelul clasei, și nu în funcție de cei mai buni cinci elevi din clasă. Asta se întâmplă. Subiectele de anul trecut au fost corect calibrate, anul acesta vom avea subiecte de același tip, nu cred că vor fi mai ușoare, nu cred că vor fi mai grele.
Remus Pricopie
ministrul educației
Ministrul educaţiei a adăugat că a cerut inspectorilor şcolari generali să fie pregătiţi pentru cazul în care se întâmplă „ceva negativ” la bacalaureat. De asemenea, el a menționat că a solicitat inspectorilor să interzică orice practică de colectare de bani la bacalaureat, indiferent de motiv.
Este greşit dacă nu ştim să acţionăm dacă se întâmplă ceva negativ. Dacă se întâmplă, să acţioneze conform legii, conform regulamentului, să sesizeze imediat organele de specialitate şi să se asigure că aceste cazuri, dacă vor fi, nu periclitează examenul. Să aibă, inclusiv în inspectorate, oameni pregătiţi pentru a prelua conducerea vreunei comisii, dacă vom avea probleme la acest nivel, sau să aibă oameni pregătiţi în rezervă pentru asistenţa la clasă.
Nu există subiectul protocol, nu există niciun alt subiect, pentru niciun fel de activitate asociată examenului. Organizarea acestor examene se poate face cu fonduri alocate de la bugetul statului
Remus Pricopie
ministrul educației
Pricopie a precizat că numărul mai mic de înscrişi la examenul din 2014 este cauzat de scăderea numărului de elevi pe generaţie.
„În 2013, au fost înscrişi la bacalaureat 71% dintre elevii care au început clasa a XII-a în septembrie 2012, iar anul acesta, 73% dintre elevii care au început clasa a XII-a în septembrie 2013. Cifrele indică scăderea numărului de copii din <<cohortă>> (generaţie n.r.)„, a explicat Pricopie.
D.M.