Elevii de clasa a XII-a care au susținut proba la Limba și literatura română au făcut o petiție către ministrul Educației, Ligia Deca, cerând să se modifice baremul de corectare a subiectelor. În petiție, elevii spun că subiectul de la Română din data de 26.06.2023 a fost greu, iar sinonimul foarte interpretabil. Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație arată deja, într-o notă trimisă în centrele unde sunt corectate lucrările la Limba română de la Bacalaureat, că la cerința 1 a primului subiect vor fi luate în calcul „toate variantele corecte care indică sensul din text al secvenței date”- „de bună seamă”.
La primul dintre subiectele la română la BAC 2023, candidații de la profilul Real – Tehnologic au primit un text la prima vedere – un fragment din „Ion Creangă, viața și opera”, de George Călinescu. La acest punct, candidații au avut mai multe cerințe, unde dintre ele fiind să indice „sensul din text al secvenței de bună seamă”.
În spațiul public a fost lansată o petiție online intitulată „Baremul de la Bacalaureat la disciplina Limba și Literatura Română”, care a strâns peste 40.000 de semnături și în care se cere să fie luate în calcul toate formele corecte pentru expresie.
Elevii au cerut să fie luate în considerare și variante precum “de bună voie”, “evident”, “de asemenea”, “totodată” și altele. Aceste cuvinte pot înlocui toate în context locuțiunea “de bună seamă”.
Întrebată, marți, despre acestă problemă reclamată de părinți și elevi, ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că „vor fi luate în calcul toate sinonimele acceptabile”.
„Cred că baremul de notate de multe ori lasă loc de interpretare, dar acolo unde apar întrebări în spațiul public putem interveni cu clarificări, așa cum se întâmplă și acum”, a declarat Ligia Deca, într-o conferință de presă susținută, la Ministerul Educației, alături de premierul Marcel Ciolacu.
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație arată, într-o notă trimisă în centrele unde sunt corectate lucrările la Limba română de la Bacalaureat, că la cerința 1 a primului subiect vor fi luate în calcul „toate variantele corecte care indică sensul din text al secvenței date”- „de bună seamă”.
Nota trimisă de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație către toate centrele de evaluare din țară a fost publicată marți pe Facebook de președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache.
Expresia ”de bună seamă”, căutată intens pe internet înainte de anunțarea subiectelor
Câteva zeci de căutări ale expresiei „de bună seamă”, ce apare la prima cerință a probei de Limba română de la Bac 2023, au fost făcute încă dinainte ca elevii să cunoască conținutul subiectelor, conform monitorizărilor Google de la miezul nopții, dar și unei raportări a portalului Dexonline.
Mai mulți internauți au vrut să vadă care este sensul expresiei „de bună seamă”.
Conform Dexonline, aproape 100 dintre căutările lui „de bună seamă” au fost înainte de ora 10.00 (de începe a probei de Bac 2023, (inclusiv câteva înainte de ora 6), în condițiile în care în medie, în ultima lună, a fost o singură căutare pe zi pentru această sintagmă.
Prima cerință a primului subiect de la examenul de Bacalaureat a fost aceasta: „indică sensul din text al secvenței «de bună seamă»”.
Conform monitorizărilor Google de la miezul nopții, mai mulți internauți au vrut să vadă care este sensul expresiei „de bună seamă”. Expresia a fost căutată pe Google încă de la ora 1:00 de 34 de persoane, ulterior vârful căutărilor a fost la ora 3:30, și chiar înainte să înceapă examenul, 42 de persoane căutau pe Google răspunsul la această cerință.
Ministrul Educației, Ligia Deca, susține că nimic grav nu s-a întâmplat.
„În cazul de ieri, Inspectoratul de la Caraș Severin a cerut schimbarea Comisiei de la Evaluare de la Centrul Decebal. Subiectele au fost făcute publice când elevii erau în sală, deci nu putem spune că au avut loc abateri de la regulament și cred că faptul că au fost luate măsuri atât de simplu ar trebui să descurajeze pe oricine”, a declarat Deca.
Adina Silav