3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024 - 22:11
No menu items!

Băsescu: România, una dintre cele 32 de ţări care deţin tehnologia întregului ciclu nuclear

spot_img

centrala nucleara_cernavoda

Traian Băsescu a declarat, luni, înainte de plecarea la Haga, unde va participa la Summit-ul Securităţii Nucleare, că România este una dintre cele 32 de ţări care deţin tehnologia întregului ciclu nuclear, astfel că subiectul summit-ului este foarte important.

Băsescu a menţionat că Summit-ul Securităţii Nucleare se află la cea de-a treia ediţie şi reprezintă o iniţiativă a preşedintelui SUA, Barack Obama, prima ediţie desfăşurându-se la Washington iar cea de-a doua, în 2012, la Seul, unde a participat şi România.

Traian Băsescu a mai declarat că, din punctul de vedere al României, Summit-ul Securităţii Nucleare, aflat la a treia ediţie, este extrem de important, întrucât ţara noastră este una dintre cele 32 de ţări ale lumii care deţine tehnologia întregului proces de fabricaţie a combustibilului nuclear, respectiv extragerea din mină, procesare, ardere în reactor şi tratarea reziduurilor.

Din acest punct de vedere, România este una din ţările extrem de importante în ceea ce priveşte modul în care gestionează activităţile nucleare pe teritoriul naţional, este una din cele 32 de ţări care deţin tehnologia întregului ciclu nuclear„, a mai spus  Băsescu.

Potrivit lui Traian Băsescu, există şi aspectul naţional pe care îl asumă fiecare ţară, securitatea nucleară, în aşa fel încât operaţiunile care implică activităţi nucleare să nu pericliteze siguranţa cetăţenilor şi a adăugat că, la Summit-ul de la Seul, o serie întreagă de state şi-au luat angajamente cu privire la acţiunile în teritoriul naţional, dar şi legate de cooperarea antiteroristă, în spaţiul internaţional, precum şi legat de tranzitul materialelor nucleare.

Şeful statului a anunţat că acest summit va face o trecere în revistă asupra modului în care statele care şi-au luat angajamente şi şi-au dus la îndeplinire aceste angajamente luate la ediţia precedentă.

Băsescu a anunţat că se va formula un nou set de angajamente pe care statele participante şi le vor lua privind securitatea nucleară.

Preşedintele a enumerat câteva ţări care la ultimul Summit, de la Seul, şi-au luat angajamente şi care acum, prin intermediul şefilor de stat, vor informa cu privire la modul de respectare a acestora. „Alături de România au fost Marea Britanie, Indonezia, Canada, Coreea de Sud, SUA, Italia, Olanda şi alte ţări”, a menţionat Băsescu.

Şeful statului a mai arătat că obiectivele principale ale Summit-ului de la Haga sunt legate de reducerea ameninţării terorismului nuclear, acesta fiind principalul obiectiv, iar al doilea obiectiv, legat de prevenirea achiziţionării de materiale nucleare de către terorişti sau de către organizaţii neautorizate.

Potrivit preşedintelui României, subiectul acestui summit este extrem de important, având în vedere contextul actual, în care tot mai mulţi au tendinţa de a deţine tehnologii nucleare şi nu întotdeauna în scopul utilizării paşnice.

Astfel de dezbateri, la nivelul şefilor de stat, sunt extrem de importante şi ele au o anume specificitate. Spre deosebire de alte tipuri de summit-uri, acest summit se bazează pe angajamentele voluntare ale statelor, care în acelaşi timp se corelează la nivel internaţional”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a ţinut să precizeze că cel mai important lucru care trebuie făcut în activităţile nucleare este în mod categoric „transparenţa, informarea reciprocă asupra capabilităţilor, a măsurilor, a securizării, în aşa fel încât activităţile nucleare să nu reprezinte un risc, ci un beneficiu pentru omenire„.

Preşedintele Traian Băsescu va participa, luni şi marţi, la Summit-ul Securităţii Nucleare de la Haga.

R.D.