4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:11
No menu items!

Băsescu, obligat să numească miniștrii din Cabinetul Ponta III în baza unei decizii CCR din 2008

spot_img

basescu semnatura

Dacă noii miniștri ai Cabinetului Ponta III primesc, marți, votul Parlamentului, Traian Băsescu este obligat să semneze decretele de numire a acestora pe funcții. Curtea Constituțională a dat deja o decizie în acest sens, în 2008, astfel că Traian Băsescu va încălca „grav” Constituția dacă va refuza să aplice hotărârea judecătorilor emisă în urmă cu 6 ani. După cum bine se știe, deciziile CCR sunt obligatorii pentu toată lumea.

În 2008, în plin scandal privind nominalizarea Noricăi Nicolai ca ministru al justiției, premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, a sesizat Curtea Constituțională, cerând soluționarea conflictului de natură constituțională dintre președintele României Traian Băsescu și Guvern. Judecătorii Curții au analizat întreg articolul 85 din Constituție și, în afară de subiectul privind-o pe Norica Nicolai, au emis o decizie mai amplă – Decizia nr. 98 din 7 februarie 2008 – care cuprindea întreg articolul 85 din legea fundamentală a statului. Potrivit acestei decizii obligatorii, președintele țării este obligat să semneze decretele de numire a miniștrilor pe funcții în cazul în care aceștia sunt votați de Parlament. Mai mult, CCR consideră că refuzul semnării ar reprezenta „o încălcare gravă a Constituției”.

Din textul Constituţiei rezultă că, în cazurile prevăzute la alin. (1) şi (3) ale art. 85, numirea de către Preşedintele României a miniştrilor este un act de executare a hotărârii Parlamentului şi de învestire, pe această bază, a miniştrilor, de către şeful statului.

Hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român – art. 61 alin. (1) din Constituţia României – este un act obligatoriu, pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor fapte grave de încălcare a Constituţiei

DECIZIE nr. 98 din 7 februarie 2008
asupra cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Preşedintele României şi Guvernul României, formulată de prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu

Prin urmare, președintele degeaba va sesiza CCR, pentru că judecătorii Curții s-au mai pronunțat pe subiect și au stabilit deja cum se pocedează în caz de remaniere. Mai mult, încălcarea de către Traian Băsescu a Constituției și a deciziei Curții îl plasează pe acesta în postura de a nu respecta instituțiile statului, respectiv CCR, ceea ce i-ar putea face pe susținătorii săi din Vest, fervenți apărători ai „statului de drept”, să-și schimbe atitudinea, mai ales în condițiile necesității unei stabilități politice în regiune, pe fondul conflictului din Ucraina. La rândul său, Parlamentul poate uza de armele lui Băsescu și îl poate da pe președinte pe mâna CCR pentru refuzul de a-și exercita o atribuție obigatorie.

Nicoleta Vera