4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 20:57
No menu items!

Băsescu: Niciun Guvern nu şi-a făcut treaba până la capăt

spot_img

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că atât democrat-liberalii cât şi actualii guvernatori nu şi-au făcut treaba şi acum dau vina unii pe alţii, în condiţiile în care Comisia Europeană a dat acum un termen de două luni pentru implementarea procedurilor la care România s-a angajat pentru acest an.

Primul lucru remarcat de şeful statului a fost faptul că zona euro se află în recesiune. ”Iar ideea este că trebuie să fim extrem de serioşi, pentru a ne valorifica şansele de a avea creştere ecnomică în anul 2013, este o idee care trebuie valorificată. În condiţiile în care Uniunea Europeană – zona euro în mod deosebit  – se află în recesiune, şi perspectiva este că şi în trimestrul următor să rămână în recesiune, ne obligă să privim foarte realist şi la situaţia noastră. În fapt dacă analizăm ultimele patru trimestre se observă cu uşurinţă că România a avut trei trimestre cu scădere ecnomică faţă de trimestrul anterior şi doar unul cu o creştere de 0,5 la sută  – trimestrul II din 2012. În rest, trimestrul IV a fost 2011 a fost cu minus, trimestrul I 2012 cu minus, fie el şi 0,1 dar minus.. şi trimestrul III de asemenea, cu minus mai consistent – minus 0,5 procente din PIB. De ce n-am reuşit să menţinem creşterea economică anunţată practic pentru trimestrul II – 2012?”, s-a întrebat  preşdintele.

Nu am reuşit să păstrăm creşterea economică

În opinia sa, sunt câteva motive esenţiale, primul şi cel mai important fiind neutilizarea, începând cu trimetrul III a fondurilor de la Uniunea Europeană. ”Dacă România ar fi utilizat 1 miliard de euro în această perioadă, astăzi am fi discutat de creştere economică, nu de scădere, fiindcă banii ar fi mers la investitii. (…) Şi aici, în mod categoric, trebuie să renuntam la jocurile politice. PDL dă vina pe USL, USL dă vina pe PDL. Realitatea este ca niciunii nici alţii nu şi-au făcut treaba până la căpăt”, a precizat Băsescu. El a arătat că a existat un audit al Curţii de Conturi la începutul anului 2011, s-a instituit o perioadă în care nu s-au mai decontat facturi, iar Comisia Europeană, în baza acelui audit a cerut corecţii în porceduri, care trebuiau să se implementeze integral până la 30 iunie. După ce prima parte a procedurilor a fost implementată, a continuat preşedintele, la sfârşitul anului 2011 s-a redeschis finanţarea şi a rămas redeschisă până la 30 iunie.

”Din păcate, în perioada ianuarie – 30 iunie, trebuia finalizat procesul de impelementare a măsurilor – control, verificare, supraveghere, depistare a incompatiiblităţilor, unificarea procedurilor şi aşa mai departe. Lucru care o fi fost început în ianuarie – februarie, dar s-au schimbat două guverne şi guvernele au fost mai mult preocupate de politică decât de fondurile europene, drept pentru care ne-a prins trermenul de 30 iunie cu temele nefăcute. Auditul de la sfârşitul lunii iunie, făcut tot de Curtea de Conturi, şi cu mici sondaje din partea Comisiei Europene,  a arătat că nu ne făcusem temele şi s-a ajuns exact către sfârşitul anului, la presuspedare.

E esenţial şi nu întâmplator – Comisia Europeană a dat un termen de două luni – ca porocedurile la care ne-am angajat să le implementămsă fie implementate in această perioadă. Verificările de contracte pe care ne-am angajat să le facem să fie făcute în această prioadă şi nu pe un program sau pe altul, ci pe toate, pentru că la Comisie există disponibilitatea ca de la mijlocul lunii decembrie, atunci când raportăm că am îndeplinit condiţiile de utilizare în siguranţă a banilor europeni, să ni se plătească facturile care se acumuleazaă la Ministerul Economiei. Ar fi extrem de important ca lucrutile să fie privite cu seriozitate şi nu aruncate de la unii la alţii”, a motivat preşedintele Băsescu.

Seceta, o altă cauză care a dus la scăderea economică

De asemenea, el a atenţionat că o altă cauză are s-a aflat la baza scăderii economice este seceta ”care nu a fost atât de dezastruoasă cum a fost prezentată dar a  afectat conşitent producţia agricolă comparativ cu 2011 şi, din acest punct de vedere, se poate spune că este o cauză obiectivă care putea fi însă compensată cu banii europeni.

Alte cauze enumerate de preşedintele Băsescu sunt reducerea investiţiilor dar şi criza politică, criză care a făcut ca România să aibă ieşiri de capital mai mari decât s-ar fi dorit. (C.C.)