4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:44
No menu items!

Băsescu, la final de mandat: Sunt dator să continuu, într-un fel sau altul. Live text

spot_img

basescu

UPDATE 19.58

Cred că DNA și ANI se vor consolida. Trebuie mai multă sobrietate. Spectacolul televizat nu face bine justiției.

Dacă ar fi câștigat altcineva alegerile prezidențiale, cu siguranță ar fi fost un risc pentru justiție.

UPDATE 19.52

Sigur voi ajunge să dau explicații procurorilor și judecătorilor, dar vă garantez că nu am încălcat legea.

UPDATE 19.51

Despre posibilitatea ca Iohannis să fie declarat incompatibil prin decizie definitivă: Indiferent de decizia Curții, mandatul președintelui nu se poate întrerupe.

UPDATE 19.48

N-am avut informații despre activitatea Alinei Bica la ANRP, înainte de a o numi în funcție [șef DIICOT].

Despre lisa unei informări specifice: Nu avem câte un ofițer SRI în spatele fiecărui român. Prima condamnare a unui funcționar la ANRP a venit către mine de la un politician și am dat informația mai departe. Nu pot spune cine este acest politician.

Update 19.30

Serviciile de informații s-au implicat prin domnul Meleșcanu în campania electorală. El reprezenta un serviciu și alții îi strângeau semnături pentru campania electorală. Domnul Meleșcanu, împreună cu prim-ministrul, a promovat HG prin care au încercat să eludeze posibilitatea de a vedea dacă în Guvern lucrează foști agenți ai serviciilor secrete.

Despre raportul serviciilor privind filajul Elenei Udrea și Alinei Bica: Da, am primit raportul și este strict secret.

Fratele meu nu a primit bani, se va demonstra justiția. A fost o înscenare a generalului Abraham, împreună cu șeful Dvs (Dan Voiculescu, răspuns adresat către reporterul Antena3).

Update 19.18

[Alina Bica] intră în lunga listă de oameni cu care am dat-o în bară.

Update 19.17

După funcția de președinte e greu să mai fii prim-ministru. Primul gând e să mă duc acasă. Am doi nepoței, al treilea vine în februarie.

Introducerea votului uninominal a fost un eșec major.

Update 19.00

Nu a existat niciun dosar care a pornit pentru că i-aș fi spus ceva unui procuror sau judecător. Niciun dosar nu a fost oprit pentru că aș fi cerut așa ceva. Singurul dosar pe care l-am urmărit de la cap la coadă este cel de siguranță națională, al lui Omar Hayssam.

Update 18.59

Am știut că atacurile la instituții care nu-și fac treaba – Parlament, CSM – îmi vor aduce prejudicii. 

Update 18.56

Statul de drept: România a făcut progrese uriașe din 2004 până acum. Progresele nu s-au făcut pentru că s-au schimbat legile, ci pentru că procurorii și judecătorii s-au simțit liberi, nu au mai simțit presiune din partea politicienilor.

Update 18.51

Piața muncii, Schengen și Zona Euro sunt cele trei zone esențiale pentru integrarea în UE, nu suntem departe pe niciunul din paliere. Prognozez aderarea la Zona Euro înainte de 2019.

Update 18.45

Sistemul de sănătate trebuie reformat. Nu e dorită de sistem, dar ar pune în centrul reformei oamenii, la fel ca în reforma educației. La fel și cu acest sistem, cu care am eșuat datorită (!) unei intervenții nefericite. Reformarea sistemului trebuie reluată, este o prioritate.

România are nevoie de o reformă a sistemului de taxe. Îmi permit să sugerez să se schimbe centrul de greutate de pe cetățean și  întreprindere înspre proprietar. Taxele peproprietate sunt prea mici. Trebuie să facem această schimbare pentru propria noastră dezvoltare.

Sistemul fiscal face ca presa să fie încorsetată de interesele patronilor. Voi insista pe acest aspect ca opozant.

Update 18.40

În opt ani din zece, România a înregistrat creștere economică. Perspectiva României este de creștere, care poate fi asigurată prin bani europeni și investiții străine directe.

Update 18.32

Am aderat la Pactul Fiscal, pentru a evita îndatorarea excesivă. Am adus deficitul structural la 1%, dar va trebui să ajungem la excedente. Cred că în următorii doi ani vom avea excedent bugetar.

România îndeplinește criteriile de convergență pentru aderarea la Zona Euro (n.r. – doar criteriile nominale, nu și cele reale).

Update 18.24

Din punctul de vedere al securității, drumul normal al României este să consolideze parteneriatul strategic cu SUA.

UE este singura opțiune viabilă pentru ca cetățenii României să ajungă la prosperitate cândva.

Update 18.18

Am convingerea că ultima legislație pentru accesul la sisteme IT și la telefonie mobilă contribuie la împiedicarea activității teroriste. Trebuie grijă mare să nu se comită abuzuri, pentru că Internetul este un mod de viață, să nu fie abuzuri la adresa vieții personale.

Update 18.15

Românii trăiesc într-un stat sigur, într-o lume în care atacurile teroriste sunt la ordinea zilei, în care UE și NATO sunt formate din state care sunt ținte pentru teroriști, pentru atacuri cibernetice. România este sigură, datorită modului în care instituțiile funcționează. Dacă privim în jurul nostru, la agresivitatea președintelui Putin și a armatei sale, vă asigur că România este un stat sigur. Pentru România, nu există riscul unei invazii sau al unei destabilizări proiectate la Moscova.

Suntem în NATO, avem parteneriat strategic cu NATO, România este furnizor de securitate. Avem o armată care s-a perfecționat în condiții de război în Irak, Afganistan, Balcani.

Scutul de la Deveselu nu este destinat doar protejării unor obiective de pe teritoriul României, ci și al altor state NATO, inclusiv SUA.

Există decizia pentru operaționalizarea a două comandamente NATO pe teritoriul României. Din punctul de vedere al securității, România este mai sigură ca niciodată.

Serviciile române de informații sunt total conectate la sistemul NATO și în parteneriatul strategic cu SUA.

Update 18.07

Traian Băsescu: Le mulțumesc românilor pentru onoarea pe care mi-au făcut-o de a le fi președinte pentru 10 ani. Sunt dator să continuu într-un fel sau altul la atingerea obiectivelor pe care le au.

Președintele Traian Băsescu susține sâmbătă, de la orele 18.00, ultima conferință de presă din funcția de președinte al României, în care se așteaptă prezentarea unui bilanț al celor zece ani de mandat.

Președintele ales Klaus Iohannis își va prelua mandatul duminică, 21 noiembrie, după depunerea jurământului în Parlamentul României.