3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:32
No menu items!

Băsescu: Acordul cu FMI trebuie reînnoit

spot_img

Președintele Traian Băsescu a afirmat, la întâlnirea de joi cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acordul cu FMI ar trebui renegociat și că nu numai criza, ci și autoritățile române sunt vinovate de eșecul unor privatizări.

”Cred că este momentul corect să ne uităm la acordul existent şi să vedem câteva elemente ale viitorului acord. După cum am discutat cu premierul, cu guvernatorul BNR, vom alege să avem un nou acord cu FMI, pentru un an sau doi, vom vedea”, a spus președintele Traian  Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că o parte din responsabilitatea insuccesului în privatizările companiilor Petrom, Cuprumin sau Oltchim este a autorităţilor, iar o alta vizează neconectarea la realităţile pieţei.

‘O să fac o ultimă remarcă cu privire la reformele structurale. N-am avut succes cu Petrom, cu Cuprumin, cu Oltchim. O parte din responsabilitate este a noastră, dar o altă parte importantă se referă la neconectarea cu realităţile pieţei’, a spus Băsescu, în prima parte a întrevederii cu experţii internaţionali.

El a subliniat că trebuie acordată mai multă atenţie proceselor de privatizare

La rândul său, șeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer, a subliniat joi în cadrul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu că perspectiva creşterii economice pentru România în 2013 este una ”moderată”, nu doar din cauza problemelor din agricultură, cio și din cauza utilizării deficitare a fondurilor europene și a  întârzierii reformelor structurale.

Erik de Vrijer, cel care conduce delegaţia FMI, a făcut câteva precizări cu privire la situaţia macroeconomică a României.
”Suntem foarte bucuroşi să ne întoarcem în România. Vremea e mai bună aici decât furtunile de la Washington şi New York”, a spus oficialul FMI.
‘Suntem aici ca să schimbăm păreri cu dumneavoastră şi să vedem cum se dezvoltă programul şi situaţia macroeconomică. Aţi vorbit despre creştere, creşterea de anul acesta este mai degrabă moderată faţă de cea de anul trecut, asta şi din cauza situaţiei din agricultură. Uitându-ne mai departe, se pare că şi în 2013 creşterea va rămâne modestă’, a afirmat Erik de Vrijer.

El a precizat că acest lucru se întâmplă nu doar din cauza situaţiei din agricultură, ci şi pentru că există dificultăţi în privinţa utilizării fondurilor europene pentru investiţii. Oficialul FMI a subliniat că investiţiile reprezintă ”cheia” creşterii economice şi că o creştere modestă pentru România în 2013 este cauzată şi de întârzierile în reformele structurale.

Erik de Vrijer a vorbit şi despre perspectiva ca anul viitor să avem o ‘normalizare’ în ceea ce priveşte politica fiscalităţii dar că problema arieratelor este încă greu de controlat dar guvernul a luat măsurile care trebuiau luate, inclusiv rectificarea bugetară.  Potrivit lui Erik de Vrijer, executivul mai are de lucru în privinţa fondurilor europene.