Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a fost cel care a făcut presiuni asupra delegației FMI pentru a introduce în scrisoarea de intenție ”electorata”, a declarat luni președintele Traian Băsescu. Acesta a precizat că se teme ca BNR să nu fie controlată politic, având în vedere faptul că Georgescu este susținut de PSD.
”Am aflat de la FMI că a fost o solicitare expresă de la BNR și guvern pe electorată (…) Artizanul a fost Florin Georgescu, prim-viceguvernator, dar reacția mea nu a fost la acest tip de măsură, ci observația mea a fost față de goana lui Ponta de a subordona tot (…) Teama mea este să nu pice sub control politic BNR, de aceea a fost prima mea reacție”, a declarat Băsescu la B1 TV.
Băsescu a declarat săptămâna trecută că măsura restructurării creditelor, propusă de Guvern cu susținerea BNR, este una greșită, sugerând că șefa misiunii FMI, Andrea Schaechter, nu are experiență suficientă să conducă misiunea Fondului în România. Acesta a adăugat că nu va semna scrisoarea cu finanțatorii externi dacă în document se introduce ”electorata”, alături de acciza suplimentară la carburanți.
Tot atunci, șeful statului a acuzat banca centrală că a făcut lobby pentru ca Fondul să accepte schema de restructurare a creditelor. ”Sigur la banca națională s-a pus problema acestei mârșăvii în fața Fondului cu o fermitate care a spus: <Ori sunteți de accord, ori n-avem accord>. Vreau ca banca națională să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt. Imediat trebuie s-o părăsească. Instituțiile financiare știu că banca națională a fost implicată în acest lucru (…) Dintr-o dată am văzut că banca națională, care cam susținea că nu știe dacă-i cea mai bună soluție stimularea consumului, dintr-o dată s-a schimbat, spunând că vrea încurajarea consumului”, a adăugat Băsescu.
Flroin Georgescu este apropiat al PSD, el recunoscând faptul că este ”de stânga”. Acesta aprecia, în luna noiembrie a anului trecut, că apartenenţa la un curent politico-ideologic nu este uşor de calificat, sau tot timpul doar o opţiune raţională, explicând că a fi de stânga reprezintă un mod de a simţi, de a gândi şi de a trăi, de care personal nu se poate dezice.
„Vă mulţumesc că aţi spus că sunt de stânga. Eu nu sunt nici de stânga, nici de dreapta, sunt aşa cum sunt. Pentru că un filosof spunea că a fi un om de stânga sau social democrat este un anumit mod de a simţi, de a gândi şi de a trăi. Deci, dacă simţi, gândeşti şi trăieşti într-un anumit mod aparţii unei anumite zone. Dacă simţi mult, gândeşti mult, acţionezi. Cu pierderi. Dar, fiecare cu valorile cu care l-a înzestrat Dumnezeu, morale şi sociale. Eu dacă aşa simt şi aşa gândesc, cum pot să trăiesc ca altcineva?”, a spus Florin Georgescu la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, pe care i-a acordat-o Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA).
Georgescu a ajuns la BNR în toamna lui 2004, după ce pentru câteva luni a fost președinte al Consiliului de Supraveghere al BCR. În primul mandat al guvernului Ponta, Georgescu a acceptat temporar poziţia de prim-vicepremier şi de ministru al Finanţelor Publice (acesta fiind al doilea mandat în instituție, după ce a mai ocupat acest post în perioada 1992-1996, iar odată cu instalarea celui de-al doilea guvern Ponta se întoarce pe poziţia de prim-viceguvernator, de unde era suspendat temporar.
Cosmina Croitoru