7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 16:52
No menu items!

Băncile străine au retras din România, într-un an, 3,3 miliarde de euro

spot_img

masini bani

Băncile străine au retras din subsidiarele lor din România, de la începutul anului 2013, aproximativ 3,3 miliarde de euro, în timp ce soldul creditelor neperformante este, în acest moment, printre cele mai ridicate din regiune, se arată în cel mai recent document de evaluare al acordului cu FMI, care cuprinde memorandumul de înțelegere și scrisoare de intenție semnate cu finanțatorii externi.

”Cursul de schimb, costul obligațiunilor și prețurile acțiunilor au rămas mai degrabă stabile, în ciuda volatilității recente a prețului activelor de pe piețele emergente. Cu toate acestea, băncile-mamă străine au retras aproape 3,3 miliarde de euro din liniile de finanțare de la începutul anului 2013, iar soldul creditelor neperformante este printre cele mai ridicate”, punctează documentul.

Potrivit experților Fondului, testele de stress recent efectuate de banca centrală arată că solvabilitatea sistemului bancar românesc ar rezista la mai multe scenarii, deși ”un număr” de bănci ar avea nevoie de majorări suplimentare de capital. Cu toate acestea, calitatea activelor este încă slabă, cu o rată a creditelor neperformante de 21,9% la finalul anului 2013.

”Sistemul bancar, deținut în cea mai mare parte de entități străine, s-a confruntat cu retrageri de 19% din finanțările deschise de băncile-mamă, de la sfârșitul lui 2012 până la finalul lunii decembrie a lui 2013. Drept urmare, depedența băncilor de finanțarea locală a crescut, în special pe partea de depozite, fapt ce evidențiază o reducere semnificativă a raportului credite/depozite până la 105% la finalul lui 2013, de la 117% în anul anterior”, se arată în documentul FMI.

Creditarea sectorului privat a scăzut cu 4,8% în termeni reali, în 2013 față de 2012, ca urmare a cererii scăzute de credite, dar și a retragerii semnificative de finanțare. Chiar dacă ”euroizarea” împrumuturilor a început să scadă ca efect al programelor guvernamentale în lei – precum Prima Casă – ponderea creditelor în valută rămâne peste 60% din total, fiind un punct vulnerabil în rezultatele financiare ale sistemului bancar.

Experții FMI recomandă autorităților vigilență pentru a evita ieșiri nedorite de capital și presiuni asupra cursului de schimb.

Valoarea activului bilanțier net al băncilor a fost de 362 de miliarde de euro la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, inferioară celei consemnate la finalul lui 2012, respectiv în scădere cu 2,5%, se arăta în buletinul lunar al BNR din luna ianuarie a acestui an. Potrivit băncii centrale, principalul motiv al contracției îl constituie retragerile de capital ale băncilor-mamă.

”Principala contribuție în acest sens a revenit băncilor cu capital majoritar străin, în contextul desfășurării procesului de dezintermediere financiară, în line cu tendința regională”, se puncta în buletinul băncii centrale. Scăderea din 2013 a continuat tendința începută odată cu criza economică. Astfel, activul bilanțier net a scăzut, în inclusiv în 2012 față de 2011, cu 1,5%.

Cosmina Croitoru