5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:26
No menu items!

Bătălia pentru Consiliul Concurenței a rămas în doi! Fostul președinte s-ar mulțumi și cu un post de consilier

spot_img

În competiția pentru șefia uneia dintre cele mai importante entități economice din România au rămas actualul președinte și consultantul Gheorghe Oprescu

Bogdan Chiritoiu_SZ

Doi candidați se luptă pentru a deveni noul președinte al Consiliului Concurenței, respectiv actualul șef, Bogdan Chirițoiu, și Gheorghe Oprescu, fost președinte al instituției, actualmente profesor universitar și consultant al Companiei Naționale Poșta Română. Deputatul PSD Daniel Bărbulescu s-a retras din cursă. Surse apropiate Consiliului Concurenței au precizat pentru Sursa Zilei că Oprescu și-a depus candidatura și pentru funcția de vicepreședinte, și pentru cea de consilier.

Pe 10 iunie se închide competiția pentru funcția de președinte al Consiliului Concurenței, pentru două posturi de vicepreședinți și două de consilieri de concurență. Miza este una extrem de mare, în condițiile în care instituția joacă un rol cheie în domeniul ajutorului de stat și al concurenței. Totodată, autoritatea concurenţială decide asupra fuziunilor şi achiziţiilor de companii active în piaţă.

Lista scurtă pentru conducerea instituției este avansată de Colegiul Consultativ, organism introdus recent în procedură și a cărui componență este necunoscută publicului, dar despre care reprezentanți ai Consiliului spun că ar fi compusă din companii mari din România, din avocați, inclusiv magistrați. O organizație cu reprezentanți în Colegiul Consulativ este și Camera de Comerț Americană în România (AmCham).

Personajul-cheie în competiția pentru șefia Consiliului este Gheorghe Oprescu, fost președinte al instituției, pe vremea căruia s-au declanșat mai multe anchete importante, mai ales ca urmări, una dintre ele fiind cea privind piața telecom. Acesta a fost președinte până-n 2009, când Agenția Națională de Integritate a constatat că se află în incompatibilitate, întrucât era, în același timp, și președinte al Consiliului Concurenței, și comerciant persoană fizică autorizată.

Ca o ironie, după plecarea din instituție, Oprescu a devenit expert împotriva Consiliului Concurenței în favoarea companiilor Vodafone și Poșta Română, ambele anchete fiind derulate în timpul mandatului său de președinte al Consiliului.

Consiliul Concurenței a amendat Vodafone în 2011 cu 120 de milioane de lei, pentru că, împreună cu Orange România, a făcut abuz de poziție dominantă pe piață. Și Poșta Română a fost amendată de instituția de concurență cu 103 milioane de lei în 2010, tot pentru abuz de poziție dominantă.

Surse apropiate Consiliului Concurenței spun că Oprescu ar fi consiliat inclusiv companii petroliere în disputa acestora cu instituția. Acum, fostul președinte vrea cu tot dinadinsul să revină în instituție, de vreme ce și-a depus candidatura inclusiv pentru funcția de vicepreședinte și pentru cea de consilier.

Aceasta din urmă nu este o funcție formală, de vreme ce consilierii instituţiei, care au rang de înalţi funcţionari ai statului, au acces nelimitat la toate informaţiile din economie, inclusiv cote de piaţă sau alte documente.

Bogdan Chirițoiu a condus instituția în ultimii cinci ani, preluând mandatul de la Gheorghe Oprescu, în mai 2009. Daniel Bărbulescu, al treilea candidat care tocmai s-a retras, este avocat şi deputat social-democrat din Olt. În prezent el este la al doilea mandat în Camera Deputaţilor.

Propunerile Colegiului Consultativ vor pleca la Guvern, iar premierul va propune, mai departe, candidații optimi pentru a fi audiați în Comisiile Parlamentare. Victor Ponta poate să avanseze aceleași nume către Parlament sau poate propune altele. În final, conducerea este numită de președintele României.

Conducerea Consiliului Concurenței este formată dintr-un președinte, cu un mandat de cinci ani, doi vicepreședinți — unul cu un mandat de cinci ani, iar celălalt cu un mandat de 2,5 ani, și de patru membri ai plenului.

Cosmina Croitoru