Președintele Traian Băsescu a anunțat, luni, într-o declarație de presă de la Palatul Cotroceni, că a decis să respingă memorandumul pentru aprobarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI).
Am decis să nu aprob acest Memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută mențiunea, la obligațiile asumate de Guvern, majorarea accizei la carburanți cu 7 cenți/litru. Nu îmi voi asuma această măsură antieconomică, împotriva intereselor României și a șanselor de relansare a economiei. Propaganda poate spune foarte multe, eu spun însa precis că România nu e depedentă de tranșe de bani de la FMI, renegocierea nu creează nicio problemă de finanțare, mai ales că motivul pentru care nu-l aprob e legat chiar de relansarea economică.
Traian Băsescu
președintele României
Băsescu a precizat că nu dorește măsuri care să frâneze relansarea economică, dar acciza suplimentară – 7 cenți/litru ar face ca, la pompă, creșterea să fie de 52 de bani/litru la motorină și de 53 de bani/litru la benzină, cu alte cuvinte, o creștere cu 8% a prețurilor combustibililor. Efectele: creșterea prețurilor, creșterea suplimentară a inflației, foarte multe IMM-uri și companii de transport în insolvență sau în faliment și „cel mai rau efect ar fi exact la adresa celor pe care guvernul spune ca vrea să-i ajute”.
Această creștere de preț va afecta mult mai mult pensiile decât creșterea de 3,75% la care obligă legea. Primii afectați vor fi pensionarii. Vor fi afectați toți salariații, indiferent de categorie, dar această creștere va înghiți, în mod foarte ușor, și creșterea salariului minim pe economie, și creșterea de venit pentru rezidenți, etc. Toate facilitățile pe care le povestește Guvernul de dimineață până seara vor fi anulate prin efectele creșterii cu 8% a carburanților. De aceea, consider că Guvernul trebuie să renunțe la creșterea accizei la combustibil, cu atât mai mult cu cât prețul combustibilului e influențat și de creșterea taxelor pe construcții.
Traian Băsescu
președintele României
Traian Băsescu a precizat că vrea să avertizeze Guvernul și Parlamentul să renunțe la „minciuni”.
Bugetul mai cuprinde o minciună. Taxa pe construcţii este evaluată ca venit, la 480 de milioane. Aşa cum este introdusă în ordonanţă poate produce orice sumă – între 500 de milioane şi 15 miliarde, dar eu cred că o aplicare rezonabilă a acestei taxe aduce circa 2 miliarde de RON la buget. Deci, aici este o altă rezervă pe care Ponta o ascunde. Legal, nu poate fi înaintat pentru că este un acord internaţional şi este obligatorie semnarea de către preşedinte. Ei pot modifica şi legea, dar nu cred că pot da OUG pentru Constituţie. I-am avertiat de mult să reia negocierile cu Guvernul. Nu semnez acest memorandum. (…)Au fost guverne în dificultate şi au trebuit să mărească fiscalitatea, dar acest guvern nu este în dificultate. Ei vor doar să-şi creeze resurse pentru alegerile din 2014 şi nu este corect să facă asta pe spatele celor săraci.
Traian Băsescu
președintele României
Băsescu a mai precizat că este prima dată când respinge un memorandum.
Şi Guvernul a negociat fără mandat aprobat de mine şi deci nu-mi pot cere să le validez ceea ce au negociat. Am mai semnat acordul trecut, deşi nici atunci nu au avut mandat, dar spiritului celui de-al treilea acord, acela prezenta motivele pentru care eu am ţinut să continuăm negocierile: să continuăm programele de restructurare a companiilor de stat şi creşterea economică. Introducerea acestei accize nu face decât să diminueze consumul şi deci să afecteze creşterea economică. În ianuarie vine din nou delegaţia FMI şi se poate renegocia acest punct.
Traian Băsescu
președintele României
R.D.