Avocatul Poporului a fost sesizat de partidul condus de Ludovic Orban cu privire la supraimpozitarea contractelor part-time, solicitarea fiind ca instituția să se adreseze Curții Constituționale.
Forţa Dreptei motivează că se încalcă dreptul constituţional la muncă, în sensul că mărind sarcina fiscală aflată în atribuţia angajatorului, se pot induce situaţii de încetare a acestor contracte de muncă ale angajaţilor.
„Persoanele care nu-şi pot permite să muncească decât sub această formă juridică nu vor mai găsi cu uşurinţă un loc de muncă. Totodată, se încalcă şi principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale şi principiul egalităţii în faţa legii”, se arată în comunicat.
În ceea ce priveşte reglementarea activităţii microîntreprinderilor şi regimul fiscal aplicabil acestora, reprezentanţii Forţei Dreptei susţin că se îngrădeşte dreptul de a avea acces liber la desfăşurarea unei activităţi economice, respectiv la libera iniţiativă.
„La fel ca restul societăţilor private, şi microîntreprinderea trebuie să aibă libertatea de a-şi organiza activitatea după cum consideră că îşi atinge mai bine obiectivele”, motivează aceştia.
De asemenea, se susţine că în ceea ce priveşte impozitarea veniturilor din activităţi independente şi a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, se încalcă principiul egalităţii în faţa legii, precum şi principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale.
„Contribuţiile de asigurări sociale şi cele de asigurări sociale de sănătate trebuie plătite în funcţie de veniturile efectiv încasate, nu în funcţie de praguri subiective, stabilite fără nicio justificare intrinsecă”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii partidului Forţa Dreptei mai afirmă că ordonanţa a fost emisă cu nesocotirea interdicţiei constituţionale de a reglementa în domeniile rezervate legilor organice, precum şi cu încălcarea vădită a prevederilor Constituţiei care fac referire la faptul ca prin ordonanţe nu pot fi afectate îndatoririle cetăţenilor.
M. Nedelcu