2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:10
No menu items!

Avocatul Poporului se opune obligativității certificatului verde pentru medici

spot_img

Avocatul Poporului, Renate Weber, consideră că soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă al personalului din unitățile sanitare și al personalului din centrele rezidențiale de obținerea certificatului verde reprezintă măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit.

Avocatul Poporului a transmis, miercuri, că a fost sesizat în privința neconstituționalității celor două proiecte ale Guvernului, și arată că, deși recunoaște ”obligația constituțională a statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătății publice”, soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă de obținerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare (cu plata testelor realizată de către angajat) ”reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în drepturi și al asigurării măsurilor de protecție socială, măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit”.

Mai mult, Renate Weber arată că, potrivit art. 53 alin. (1) din Constituția României, restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți poate fi făcută numai prin lege, ceea ce înseamnă că Ordonanța de urgență referitoare la angajații din sistemul de asistență socială este neconstituțională.

Avocatul Poporului mai arată că de asemenea, statul nu a intervenit, ca în cazul altor țări din Uniunea Europeană, în vederea creării cadrului legal pentru plafonarea prețului testelor de o manieră care să faciliteze cetățenilor accesul la efectuarea acestora, ca măsură de protecție anti-COVID. Iar costurile testelor RT-PCR sau al testelor antigen rapid sunt foarte ridicate, raportat la puterea de cumpărare a cetățenilor.

Proiectul de lege prezentat în 28 septembrie de ministrul Sănătății, Cseke Attila, prevede că angajații din sistemul medical care refuză vaccinarea anti-COVID și testarea vor avea contractul de muncă suspendat și după 30 de zile se poate ajunge la concediere.

Proiectul de OUG discutat în primă lectură în ședința de Guvern din 15 septembrie prevede că angajaţii din domeniul asistenţei sociale (îngrijirea bătrânilor, a copiilor, a persoanelor cu handicap) vor fi obligați să prezinte fie dovada vaccinării anti-COVID, fie săptămânal test negativ, fie dovada trecerii prin boală.

                                                                                                                  Adina Silav