Avocatul Poporului, Renate Weber, reclamă faptul că, la peste jumătate de an de la debutul pandemiei de COVID-19, autorităţile din România continuă să folosească acelaşi algoritm de testare pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus. Lipsa unui plan de ieșire din blocaj a dus la închiderea accesului românilor la servicii elementare de sănătate, a explicat Renate Weber, în studioul Antena 3.
„Ştiţi de ce nu cresc testările pe care le face statul? Pentru că nu s-a schimbat deloc algoritmul. Nu se testează aleatoriu, se testează în spitale, sunt focare în azilele de persoane în vârstă, au început, din păcate, tot mai multe cazuri în închisori, au fost de asemenea spitalele de psihiatrie. Ei acolo testează”, a declarat Renate Weber, marţi seară, la Antena 3.
Ea a precizat că preţurile pentru testele necesare depistării COVID-19 pentru cei care nu se înscriu în algoritmul folosit de autorităţi sunt duble faţă de cele din alte ţări europene.
Avocatul Poporului a ridicat totodată problema privind lipsa raportării de către autorităţi a deceselor asociate infecţiilor intraspitaliceşti.
„Cred că felul în care raportăm am impresia că, cumva, ne face şi nouă rău”, a afirmat Renate Weber, în acest context.
Avocatul Poporului reclamă lipsa serviciilor medicale acordate pacienţilor cu afecţiuni non-COVID-19 de la începutul pandemiei, Renate Weber afirmând că au fost constatate decese la copii de vârstă foarte mică din cauză că aceştia nu au primit la timp îngrijirile medicale de care aveau nevoie.
„Să nu ne mirăm că se ajunge la terapie intensivă pentru că unii au comorbidităţi, şi acelea s-au accentuat în perioada aceasta. Ea a fost şi din păcate va continua acum pentru că din nou spitale au fost numite COVID, suport COVID, dar nu mai fac aproape nimic altceva. Eu văd o problemă foarte mare în lipsa serviciilor medicale fireşti, normale în această perioadă. (…) Au murit copii, au murit bebeluşi, au murit copii de vârstă foarte fragedă, pur şi simplu pentru că au fost plimbaţi printre spitale, pe teste COVID care nu se făceau, care nu veneau”, a declarat Renate Weber marţi seară, la Antena 3.
Avocatul Poporului a precizat că este nevoie de „un plan, cum ieşim din situaţia asta” la care să lucreze specialişti în domeniul sanitar.
Curtea Constituţională a respins marţi, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată sesizarea Avocatului Poporului referitoare la prevederile privind „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată” din Legea carantinei şi cele referitoare la detaşare.