1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:07
No menu items!

Avocatul Poporului contestă CARANTINA prin ordinul de ministru

spot_img

Avocatul Poporului a transmis o nouă sesizare Curții Constituționale, de această dată pentru modul în care guvernul a ales să reglementeze carantina. Avocatul Poporului susține că Legea Sănătății este neclară și permite ministrului de resort să încalce libertăți individuale, deși Constituția prevede clar că îngrădirea libertăților personale poate fi făcută doar prin lege. Anunțul vine la doar o zi după ce un medic infectat cu SARS-CoV-2 a relatat cum a fost încuiat în salon timp de trei săptămâni, deși nu manifesta simptome.

În opinia noastra, legea este neclară. Ne referim în mod special la articolul 25, pentru că nu prevede în mod clar care sunt limitele restrângerii libertății atunci când se pune problema internării. Care este gradualitatea măsurilor? În același articol legea dă posibilitatea ministrului sănătății să reglementeze toate aceste lucruri prin ordin. În opinia noastră este neconstituțional și o restrângere a liberății individulale. Ministrul este un organ administrativ. Constituția e clară că astfel de restricții pot fi aduse doar prin lege.”, a explicat Renate Weber. 

Comunicatul instituției:

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate
a prevederilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare și cele ale art. 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei. A

vocatul Poporului apreciază că dispozițiile menționate sunt neconstituționale, în măsura în care permit dispunerea unor măsuri de restrângere a exercițiului libertății individuale, prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative (Ministrul Sănătății). În esență, Avocatul Poporului apreciază că lipsa reglementării la nivelul legislaţiei primare a măsurilor generate de epidemii (carantină, izolare/internare obligatorie a persoanelor în contextul bolii transmisibile Covid-19) lasă la latitudinea Ministrului Sănătății emiterea unor acte administrative, cu caracter normativ, de rang infralegal, ingerinţa generată de această stare vizând drepturi fundamentale, respectiv dreptul la libertate individuală și dreptul la viață intimă, familială și privată, cu încălcarea prevederilor art. 53 din Constituţie.

Avocatul Poporului consideră că trebuie să existe o reglementare juridică la nivel de lege, în sensul identificării clare a persoanelor şi situațiilor în care şi faţă de care măsura carantinei (în oricare dintre formele acesteia: instituționalizată/internare, izolare) se poate lua, cine o poate lua, în ce condiţii şi pe ce perioadă, deoarece toate aceste situații presupun o limitare a unor drepturi fundamentale ale omului.

Dispozițiile legale criticate, fără a stabili în concret garanții adecvate menite să asigure respectarea caracterului inviolabil al libertății persoanei, lasă unui organ administrativ, Ministrul Sănătății, posibilitatea să legifereze și să restrângă drepturi fundamentale, prin impunerea unor măsuri privative de libertate. Legea este cea care trebuie să reglementeze procedura de instituire și încetare a măsurilor restrictive de libertate, aplicarea graduală a măsurilor în funcție de severitatea cazului, atribuțiile fiecărei autorități publice în executarea măsurilor.

Mai mult, normele legale supuse controlului de constituționalitate, care reglementează dispunerea unor măsuri, trebuie să fie elaborate în mod previzibil şi în limitele unor repere concrete, care să elimine riscul ca, prin ingerinţa autorităţilor administrative, măsurile să capete caracter abuziv sau restrictiv al unor drepturi sau libertăţi. Pentru a fi respectată de către destinatarii săi, şi anume de autorităţile administrative, normele legale care permit acestora să ia măsuri necesare şi proporţionale, trebuie să îndeplinească anumite cerinţe de claritate şi previzibilitate, astfel încât aceşti destinatari să îşi poată adapta în mod corespunzător conduita.”