Avocatul Poporului cere CCR să constate că redeschiderea urmăririi penale prin judecătorul de cameră preliminară încalcă dreptul la apărare
Avocatul Poporului susține că redeschiderea urmăririi penale este supusă judecătorului de cameră prelimnară, în termen de cel mult 3 zile, neexistând nicio cale de apărare sau de atac a acestei decizii.
Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului, asupra legalităţii şi temeiniciei ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă.
comunicat Avocatul Poporului
Avocatul Poporului cere CCR să constate că astfel, nu se respectă dreptul la apărare.
În speţă, supunerea confirmării ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale -sub aspectul legalităţii şi temeiniciei-, judecătorului de cameră preliminară fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului, nu respectă exigenţele de soluţionare a cauzei în mod echitabil, în condiţii de contradictorialitate şi oralitate, şi nici dreptul la apărare.
comunicat Avocatul Poporului
În același comunicat se amintește faptul că jurisprudența Curții Constituționale cu privire la alte 3 decizii asemănătoare, arată că soluția judecătorului de cameră preliminară afectează dreptul la un proces echitabil.
Procurorii au cerut, în ultimele săptămâni, redeschiderea unor dosare penale precum cel al lui Laszlo Borbely, Dosarul Mineriadei sau cel al lui Aristotel Căncescu, președintele CJ Brașov.
M. Nedelcu