4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:01
No menu items!

Avocatul lui Dan Voiculescu a cerut audierea lui Băsescu ca fost primar al Capitalei

spot_img

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut, la termenul de luni al dosarului privatizării ICA, să fie audiaţi şeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, şi foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş.

Dan Voiculescu_SZ

Apărătorul lui Dan Voiculescu a făcut 14 cereri de audiere în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Traian Băsescu era primarul general al Capitalei, la vremea la care Intact a construit, cu aviz de la primărie, turnul în care se află clădirile firmei, pe terenul din Băneasa. Iar foștii miniștri ai Agriculturii trebuie să explice procedura de constituire a ministerului ca parte civilă în dosar.

Un alt apărător al lui Dan Voiculescu, Maria Vasii a cerut suspendarea cauzei.

Instanța se va pronunța asupra solicitărilor făcute de Mateuț, dar și asupra celorlalte cereri ale avocaților din dosar. La același termen de judecată au fost audiați doi dintre inculpați – Jean Cătălin Sandu şi Nicolae Săvulescu, ambii afirmând că sunt nevinovaţi.

Dan Voiculescu a asistat câteva ore la proces, apoi a plecat la IPJ Ilfov, deoarece una dintre condițiile controlului judiciar dispus în cazul său, în alt dosar, este să se prezinte la poliție lunea și vinerea.

La plecarea de la Curtea de Apel, Voiculescu a fost întrebat despre posibilitatea ca termenul de luni în dosarul ICA să fie ultimul. Fondatorul trustului Intact a răspuns că dacă e vorba de o condamnare, își face bagajul și se duce la închisoare, deși unii se grăbesc să vadă că el este condamnat până la alegerile din decembrie.

 În urmă cu o lună, la termenul anterior, Dan Voiculescu a declarat că nu recunoaște învinuirile aduse de DNA în acest dosar, că s-a stabilit un prejudiciu fals şi că au dispărut 40 dintre volumele de material probatoriu. Avocatul lui Voiculescu a cerut atunci  schimbarea încadrării faptelor pentru care este judecat clientul său, din spălare de bani în tăinuire, pedeapsa maximă pentru aceasta din urmă fiind de cinci ani. Solicitarea ar urma să primească un răspuns din partea instanţei la termenul de luni, 4 august.

Audiat, şi el, tot în calitate de inculpat, fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a spus că dacă ICA nu ar fi fost privatizat, atunci acesta ar fi intrat în procedura de insolvenţă şi de faliment, în baza legilor de la acea vreme.

Dosarul privind privatizarea ICA este judecat din 1 iulie de completul formatdin magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat atunci că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

M.N.