1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:03
No menu items!

Avocat: Acum e momentul să dați în judecată Enel și să vă recuperați banii!

spot_img

Furnizorul de electricitate este suspectat, odată cu reținerea vicepreședintelui ANRE, de posibila încărcare a tarifelor la curentul electric

casierie-enel

Articolul 6, litera c, din Contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la consumatorii casnici constituie o clauză abuzivă, crede avocatul Marius Coltuc. Potrivit acestuia, se poate face o acțiune contractuală, comună, întemeiată pe Legea 193/2000 pentru modificarea acestei clauze și specificarea în mod concret și transparent a formării tarifului.

Articolul 6 din Anexa 1 la Decizia ANRE 57/11.10.1999, cea care constituie contractul-cadru dintre furnizor și consumator, vizează drepturile și obligațiile operatorului. Litera ”c” stipulează că furnizorul trebuie ”să factureze consumatorului energia electrică furnizată cu tariful ales de acesta dintre tarifele legale în vigoare”.

”Această clauză este una abuzivă, iar acțiunea întemeiată pe Legea 193/2000 este scutită de taxa de timbru. Cei care depun acțiune în instanță pot cere restituirea sumelor încasate ilegal”, spune avocatul Marius Coltuc. Potrivit acestuia, acțiunea nu se suspendă până se judecă dosarul penal, pentru că în noul Cod de Procedură Civilă acțiunea civilă este independentă de acțiunea penală.

”Deci se poate iniția o astfel de acțiune.Mai mult decât atât, este destul de simplu pentru că acest contract este același pentru toți consumatorii, fiind nevoie doar de menționarea numelui și a datelor de contact pentru fiecare reclamant”, mai spune avocatul.

Furnizarea energiei electrice se face numai pe bază de contract de furnizare încheiat de furnizor cu consumatorul. Contractul de furnizare stabilește raporturile dintre un furnizor și un consumator cu privire la furnizarea energiei electrice, inclusiv facturarea și plata energiei electrice.

Potrivit lui Coltuc, contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la consumatorii casnici intră sub incidența legii 193/2000 privind consumatorii.

DNA a anunțat, joi seară, că i-a reținut pe Claudiu Dumbrăvanu, vicepreședintele reglementatorului în energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, și Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu a lucrat și el până în 2005 la ANRE, înainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzați că ar fi distorsionat mecanismul de formare a prețului final al facturilor plătite de consumatori.

C.C.