- Ioana Theodoru
Peste 100 de parlamentari PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, au depus un proiect de lege prin care cer avizarea, de către CSAT, a directorului general al serviciului secret al ministerului de Interne, DGPI. Proiectul precizează că și directorul în funcție va trebui să primească avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în termen de cel mult 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii modificate.
Numai că, în acest moment, directorul DGPI are avizul CSAT la numire, conform legilor în vigoare (art. 78 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare). Mai mult, toată conducerea Direcției Generale de Protecție Internă este avizată de CSAT, iar aceste avize se dau inclusiv pentru cei care sunt avansați în grad, spre deosebire de celelalte servicii de informații.
Un proiect de modificare şi completarea a OUG nr.76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne a fost inițiat de 110 senatori și deputați PSD, luni, la Camera Deputaților. Proiectul are două modificări: directorul DGPI (cunoscută drept Doi și-un sfert) va putea fi numit doar cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), iar pentru directorul în funcție la data intrării în vigoare a modificărilor, se va cere aviz CSAT în termen de 90 de zile, “pentru asigurarea egalității de tratament”.
DGPI este condusă, din 2021, de general maior Tiberiu – Silviu Dumitrache, care are o vechime de peste 15 ani în activitatea de informații și contrainformații și a îndeplinit funcţii de execuţie şi de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Generală de Protecție Internă, precum și în unitățile predecesoare.