-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:49
No menu items!

Avertizare NATO trimisă țărilor membre: Rusia se pregătește să testeze „Arma Apocalipsei”

spot_img

NATO a trimis o avertizare tuturor ţărilor membre. Informaţia vizează un submarin rusesc ce poartă „Arma Apocalipsei”.

Alianţa Nord Atlantică a transmis tuturor ţărilor membre o avertizare potrivit căreia submarinul nuclear rus K-329 Belgorod, care poartă „Arma Apocalipsei”, a fost mobilizat în Oceanul Arctic.

Potrivit ziarului italian La Repubblica, serviciile de informații ale NATO se tem că submarinul ar putea lansa super torpila Poseidon, numită „arma apocalipsei”. Torpila este echipată cu un focos nuclear și este capabilă să provoace un „tsunami radioactiv”, notează ziarul.

Experții compară efectul lansării sale cu cel al unei rachete balistice intercontinentale.

Submarinul Belgorod a fost lansat la Severodvinsk în 2019. Marina rusă a primit primul său submarin în vara anului 2022. Belgorod, cu o lungime de 184 de metri, este cel mai lung submarin existent, a relatat anterior CNN. Lungimea sa o depășește chiar și pe cea a submarinelor americane din clasa Ohio (171 de metri).

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat, vineri, amenințări fără precedent la adresa NATO, a SUA și UE, după anexarea celor patru provincii separatiste ucrainene. El a declarat că înțelegerile din trecut pentru neproliferarea armelor sunt anulate.

Cum ar putea răspunde NATO dacă Putin lansează un atac nuclear în Ucraina

SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și ar scufunda flota rusă din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare, a precizat duminică fostul director al CIA, David Petraeus, scrie The Guardian.

Generalul american în retragere a mai spus că nu a vorbit personal cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre probabila reacție a SUA, dar a declarat într-un interviu pentru ABC News că el crede că un atac nuclear al Rusiei în Ucraina va declanșa un răspuns NATO condus de SUA.

Petraeus a spus că Occidentul trebuie să ia în serios amenințările nucleare ale Moscovei, amintind și că Jake Sullivan a avertizat Rusia că o asemenea decizie ar genera „consecințe catastrofale”.

Sullivan spus că SUA comunică direct cu Rusia pe această temă, inclusiv despre răspunsurile decisive pe care le-ar lua Statele Unite dacă Moscova ar alege să o ia pe „acel drum întunecat”.

Întrebat ce s-ar putea întâmpla dacă Vladimir Putin ar decide să folosească o armă nucleară în Ucraina, Davin Petraeus a răspuns: „Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin desfășurarea unui efort NATO, un efort colectiv, care ar elimina toate forțele convenționale rusești pe care le putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea, precum și toate navele din Marea Neagră”.

Fostul șef CIA a adăugat că un atac nuclear ar genera radiații ce ar ajunge probabil în țările NATO din apropiere, ceea ce ar putea fi considerat un atac asupra Alianței.

„S-ar putea argumenta că este vorba de așa ceva. Cealaltă variantă este că atacul este atât de îngrozitor încât trebuie să existe un răspuns, nu poate rămâne fără răspuns”, a continuat generalul american în retragere. Totuși, acesta insistat că „nu se dorește, din nou, să se ajungă la o escaladare nucleară”. 

                                                                                                                Adina Silav