4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:25
No menu items!

AVERTISMENT. Pâinea feliată conține aditivi alimentari

spot_img

Asociația pentru Protecția Consumatorului a analizat 52 de sortimente de pâine feliată, de la 19 producători și a concluzionat că 96% dintre sortimente NU respectă rețeta și conțin aditivi alimentari.

Specialiștii APC au analizat rețetele pâinii feliate și au identificat 18 tipuri de aditivi alimentari. Consumate pe termen lung, astfel de produse prezintă un risc crescut de apariție a unor afecțiuni medicale.

De asemenea, rețeta tradițională – făină, apă, drojdie, sare, nu este respectată de majoritatea producatorilor, relevă același studiu. Astfel, au fost identificate ingrediente care denaturează produsul – margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, de soia, fibre de citrice, ș.a. La acestea, se adaugă conservanți alimentari (73% dintre produse), gluten (60% dintre produse), adaosuri de zahăr (56% dintre produse).

APC mai atrage atenția că aproape jumătate dintre sortimente nu specifică tipul de făină de grâu folosită la fabricarea pâinii. Aici, specialiștii recomandă să folosim doar sortimentele care conțin cele patru tipuri de ingrediente – făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie și sare.

Românii mănâncă mai mult de jumătate de kilogram de pâine pe zi, aproape dublu faţă de media europeană, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Obiceiul alimentar se reflectă, inevitabil, în sănătatea populaţiei.

M.C.