7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:46
No menu items!

Avertisment al oamenilor de afaceri: Noile taxe vor scumpi semnificativ viața din 2014

spot_img

saracie

Introducerea noilor taxe anunțate de Executiv, în special cele referitoare la accize, redevențe și cele pe construcții, vor avea un impact negativ asupra indicatorilor macroeconomici, cu efecte directe asupra nivelului de trai al românilor. Opinia aparține Consiliului Investitorilor Români (CIR), organ de reprezentare al Asociației ”Forumul Investitorilor Autohtoni 2013”.

”Noile taxe introduse prin OUG 102/2013 vor afecta, în opinia noastră, cel mai important lucru realizat în economia românească în ultimii ani – macrostabilitatea. Cu eforturi uriaşe ale populaţiei şi agenţilor economici, s-a reuşit reducerea deficitului bugetar şi a celui de cont curent sub 3%, o inflaţie europeană (între 2 şi 3%), precum şi o relativă stabilitate a cursului de schimb (în jur de 4,4 lei/euro)”, a transmis CIR.

Creşterea accizării la carburanţi, de pildă, va avea un efect cumulat, “la pompă”, de 0,5 lei/litru. Apoi, majorarea redevenţelor la resurse minerale, inclusiv la cărbune, va duce la creşterea preţului final al energiei electrice.

În România, aproximativ 30% din electricitate este obţinută utilizând lignit şi huilă. În condiţiile în care materia primă reprezintă aproximativ 70% din costurile de producere a electricităţii, o majorare a redevenţelor la cărbune se va resimţi direct în preţul final.

De asemenea, impozitul pe construcţii se va reflecta în preţul final al energiei. Conform reglementărilor în vigoare, taxele, impozitele, contribuţiile la fonduri speciale etc. sunt costuri preluate direct în tariful de distribuţie şi transport al energiei şi gazelor naturale, ceea ce înseamnă că se va reflecta în preţul plătit de consumatorul final.

Totodată, un impozit de 1,5% pe hidrocentrale, termocentrale etc. se va reflecta în preţul electricităţii produse de acestea.

”Deja costurile cu energia electrică (prin introducerea subvenţiilor pentru sursele regenerabile şi pentru cogenerarea de înaltă eficienţă), precum şi costurile cu gazele naturale (la care, în urma liberalizării, preţurile producţiei interne s-au majorat cu circa 50%) au devenit extrem de mari. În plus, continuarea liberalizării în ritmul anunţat va conduce, anul viitor, la dublarea preţurilor la gazele naturale din producţia internă pentru agenţii economici”, a mai transmis CIR.

Având în vedere ponderea combustibililor, gazelor naturale, energiei electrice şi termice în Indicele Preţurilor de Consum, majorarea preţurilor acestora se va reflecta direct în inflaţie.

Pe de altă parte, în condiţiile în care majoritatea produselor şi serviciilor înglobează, unele mai mult, altele mai puţin, şi costuri cu energia şi resursele energetice, majorarea preţurilor acestora se va reflecta, indirect, şi asupra preţurilor bunurilor şi serviciilor realizate în ţară.

”Mai mult, înţelegem că impozitul de 1,5% se va aplica şi asupra construcţiilor din agricultură, precum sere, silozuri, depozite, ferme de păsări şi animale, heleştee, ceea ce va conduce automat la creşterea preţurilor mărfurilor alimentare, adică o nouă influenţă asupra inflaţiei”, se mai arată în comunicatul Consiliului.

Astfel, toate aceste taxe se vor reflecta, inevitabil, în preţurile mărfurilor alimentare, nealimentare şi a serviciilor plătite atât de populaţie, cât şi de către agenţii economici.

Consiliul Investitorilor Români înţelege îngrijorarea Băncii Naţionale a României în privinţa reinflamării anticipaţiilor inflaţioniste, care pot duce la o creştere şi mai mare a preţurilor de consum, dar nu putem să nu atragem atenţia asupra pericolelor ce planează asupra economiei naţionale!”, se mai arată în poziția CIR.

Proiecţia curentă a BNR plasează rata anuală a inflaţiei la 1,8% la sfârşitul anului curent şi la 3% la finele anului 2014, în condiţiile în care ţinta de inflaţie pentru anul viitor este stabilită la 2,5%, plus/minus un punct procentual. Oamenii de afaceri români consideră  că, prin aplicarea noilor taxări, inflaţia va ieşi din intervalul ţintit de Banca Centrală a României.

”Totodată, credem că şi asupra cursului de schimb se vor exercita presiuni, care vor conduce fie la fluctuaţii îngrijorătoare ale acestuia, fie eforturile depuse de BNR pentru menţinerea cursului într-o zonă de echilibru se vor intensifica, cu efecte inclusiv asupra rezervei valutare a ţării”, arată CIS.

Forumul Investitorilor Autohtoni 2013 reuneşte companii cu capital majoritar privat românesc, a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte 5 miliarde de euro.

Cosmina Croitoru