5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 20:08
No menu items!

Avertisment al Ministerului de Externe. Noi condiții de intrare în Olanda și Turcia

spot_img

Toate persoanele cu vârsta de peste 13 ani care călătoresc în Regatul Țărilor de Jos trebuie să prezinte test COVID negativ, începând din data de 29 decembrie, a transmis, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Fără test, pasagerii nu se pot îmbarca în avion.

Oficialii MAE au transmis că autoritățile olandeze au stabilit că, începând cu data de 29 decembrie, ora 00:01, persoanele cu vârsta de peste 13 ani care intenționează să călătorească pe cale aeriană, feroviară, maritimă sau cu autocarul în Regatul Țărilor de Jos sunt obligate să prezinte un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 72 ore, în una din limbile engleză, germană, franceză, spaniolă sau olandeză.

Companiile de transport au primit de la autoritățile olandeze instrucțiuni de a verifica dacă pasagerii care se îmbarcă în țările considerate de risc (inclusiv România) pentru a călători spre Regatul Țărilor de Jos sunt în posesia unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, realizat cu maximum 72 ore anterior momentului călătoriei.

„Nu va fi permisă îmbarcarea persoanelor care nu vor prezenta rezultatul negativ al testului. Companiile aeriene vor informa pasagerii cu privire la aceste noi măsuri. Din informațiile furnizate de Ministerul de Externe olandez, restricția se aplică și persoanelor aflate în tranzit aeroportuar”, transmite MAE.

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test PCR negativ persoanele cu vârsta sub 13 ani; călătorii din zone considerate sigure (din lista publicată: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/veilige-landen); lucrătorii și studenții din zona de frontieră (30 km față de frontieră); titularii de pașapoarte diplomatice sau ID-uri diplomatice emise de MAE olandez; șefii de stat și membrii de guvern; persoanele care lucrează în domeniul transportului de mărfuri sau alte tipuri de transport (șoferii de camioane, persoanele care lucrează pe nave care transportă containere, vrachiere, cisterne, nave de pescuit, precum și persoanele care lucrează în sectorul energetic pe platformele de petrol și gaze și în parcurile eoliene, companiile offshore care furnizează servicii acestui sector și echipajul aerian, de croazieră și de feribot atunci când călătoresc în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu); navigatorii care dețin carnet de marinar și călătoresc în interes de serviciu. Excepțiile nu se aplică navigatorilor de pe iahturi comerciale sau ambarcațiuni de agrement; pasagerii zborurilor care nu au Olanda ca destinație finală, dar trebuie să aterizeze pe un aeroport olandez din cauza unor circumstanțe neprevăzute; pasagerii cu un ordin de călătorie NATO sau cu o viză NATO-2; obligativitatea prezentării unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 nu se aplică, deocamdată, pentru persoanele care călătoresc cu autoturismul personal în Regatul Țărilor de Jos.

Rezultatul negativ al unui test PCR SARS-CoV-2 prezentat la punctele de frontieră nu va exonera persoanele care călătoresc în Regatul Țărilor de Jos din țările considerate de risc de recomandarea fermă de a intra în autoizolare (self-quarantine) timp de 10 zile de la data sosirii.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Haga, 0031 70 354 15 80 / 0031 70 322 86 12 / 0031 70 331 99 80, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei României la Haga, 0031 651 596 107.

Test PCR negativ și pentru Turcia

MAE a informat cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Turcia că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, persoanele care vor sosi începând cu 28 decembrie, pe cale aeriană, iar de la data de 30 decembrie, pe cale rutieră, feroviară şi maritimă, vor trebui să prezinte, după caz, la îmbarcare sau la intrarea în Turcia, un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte.

* Persoanelor care intenţionează să călătorească în Turcia pe cale aeriană şi care nu vor fi în măsură să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în ţară, nu li se va permite îmbarcarea, precizează sâmbătă MAE.

* Persoanele care intenţionează să călătorească pe cale rutieră, de asemenea, vor fi nevoite să prezinte autorităţilor vamale un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia.

În situaţia în care călătorii nu sunt în măsură să prezinte rezultatul testului, conform solicitării adresate de către autorităţi, aceştia pot intra pe teritoriul Turciei, cu menţiunea că li se va aplica măsura carantinei, pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (casă, hotel etc.), urmând ca în a 7-a zi respectivii să se poată deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În cazul în care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză vor putea ieşi din carantină.

* Persoanele care vor intra în Republica Turcia pe cale rutieră şi care nu vor prezenta un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei şi care nu deţin un loc de cazare (casă, hotel etc.) unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, vor fi redirecţionaţi, pentru efectuarea carantinei instituţionalizate, timp de 10 zile, în funcţie de locurile disponibile, în centre special amenajate, aparţinând Direcţiilor de Sănătate din provincia de destinaţie. Ulterior, în a 7-a zi de carantină, persoanele carantinate se pot deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În măsura în care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză pot ieşi din carantină.

* Persoanele care în ultimele 10 zile dinaintea sosirii în Turcia s-au aflat în Regatul Unit, Danemarca sau Africa de Sud vor fi obligate să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore de la data intrării în Republica Turcia, şi vor avea obligaţia de a intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la adresa de domiciliu declarată (casă, hotel etc.).

În situaţia în care respectivele persoane nu deţin un loc de cazare (casă, hotel etc.) unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, vor fi redirecţionate, pentru efectuarea carantinei instituţionalizate, timp de 10 zile, în funcţie de locurile disponibile, în centre special amenajate de către Direcţiile de Sănătate din provincia de destinaţie. Ulterior, în a 7-a zi de carantină, persoanele carantinate se pot deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În măsura în care rezultatul testului efectuat este negativ, cetăţenii în cauză pot ieşi din carantină.

* Persoanele care vor tranzita Republica Turcia vor fi nevoite să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, numai în măsura în care ţara de destinaţie finală va solicita acest lucru. Totodată, respectivele persoane vor avea obligaţia să nu părăsească zona destinată tranzitului pe durata prezenţei pe teritoriul Turciei.

* Transportatorii şi şoferii de TIR nu sunt exceptaţi de la regulile anterior menţionate, aceştia având, la rândul lor, obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei.

* Singurele persoane exceptate de la măsura prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, sunt copiii minori, cu vârsta sub 6 ani.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara şi ale Consulatelor Generale ale României din Istanbul şi Izmir: +903124477920; +902123583541; +902123580516; +902123583537; +902324650579, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Turcia (+90.534.363.18.82), Consulatul General al României la Istanbul (+90.533.542.06.95) şi Consulatul General al României la Izmir (+90.530.415.00.77).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://ankara.mae.rohttp://istanbul.mae.rohttp://izmir.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.