2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:06
No menu items!

Averi de aproape 14 miliarde de euro ale unor oligarhi ruşi, blocate în UE

spot_img

Averi ale unor oligarhi şi unor entităţi – în valoare de aproximativ 13,8 miliarde de euro – au fost blocate în Uniunea Europeană (UE), în principal în cinci state membre, în baza sancţunilor impuse Rusiei din cauza Războiului din Ucraina, a anunţat, marţi, comisarul european însărcinat cu Justiţia, Didier Reynders, relatează AFP, preluat de News.ro.

”Este destul de enorm, dar trebuie să spun că cea mai mare parte, peste 12 miliarde (este blocată) în cinci state membre” UE, a precizat Didier Reynders la Praga, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Justiţiei din UE, fără a spune însă care sunt aceste cinci ţări.

Ministrul german al Finanţelor Christian Lindner estima, la jumătatea lui iunie, suma blocată numai în Germania la 4,48 de miliarde de euro.

”Trebuie să continuăm să convingem alte (ţări) să facă la fel”, a îndeamnat Didier Reynders.

”Sper ca în următoarele săptămâni să vedem o creştere a acestui tip de proceduri în toate statele membre”, a subliniat comisarul.

La sfârşitul lui iunie, o ”Task force” (grup de lucru) a aliaţilor occidentali însărcinată să depisteze averiale elitei ruse (Repo) anunţa că au fost blocate averi ale unor oligarhi şi membri ai elitei ruse sancţionaţi – în valoare de 30 de miliarde de dolaro -, dar şi 300 de miliarde de dolari aparţinând Băncii centrale ruse.

Din acest grup fac parte Statele Unite, Australia, Canada, Germania, Japonia, Italia, Regatul Unit şi Comisia Euroepană (CE).

Comisia a prezentat în mai propuneri în vederea unei confiscări a averilor oligarhilor înscrişi pe ”lista neagră” a UE care încearcă să ocolească sancţiunile.

În vederea unei armonizări a reacţiei penale a Celor 27, în prezent disparată, CE a propus o adăugare a încălcării sancţiunilor listei ”eurocrimelor”.

Didier Reynders a anunţat că există un ”consens” în rândul statelor membre UE asupra acestui punct şi că urmează să prezinte în octombrie un proiect al unei directive în vederea unei unificări a procedurilor.

”Cu ajutorul acesteia, în toate statele membre (UE) se vor putea angaja proceduri judiciare, iar apoi se vor putea confisca averi, se va putea organiza confiscarea. În acest caz, banii vor merge într-un fond comun destinat populaţiei ucrainene”, precizează el.

În total, de la anexarea Crimeei în 2014, 1.158 de persoane – inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin, minstrul de Externe al acestuia Serghei Lavrov, membri ai Dumei de Stat şi oligarhi ca Roman Abramovici, Mihail Fridman sau Petr Aven – şi 98 de entiţi au fost vizate de blocări de active şi interzicerea intrării în UE.

                                                                                                                  Adina Silav