4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:06
No menu items!

Autoritățile din Câmpina le cer oamenilor să nu bea apă de la robinet, după ce au primit rezultatele unor probe de acum 7 luni

spot_img

Locuitorii din municipiul Câmpina sunt sfătuiţi de autorităţi să nu consume apa furnizată în sistem centralizat, în condiţiile în care, la o probă de rutină care a fost prelevată în vara anului trecut, au fost depistate depăşiri ale unor parametri, rezultatele fiind anunţate la circa şapte luni de la prelevare.

Potrivit Primăriei Câmpina, la data de 25 ianuarie, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a informat primăria, operatorul Hidro Prahova şi cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie cu privire la faptul că o probă de apă prelevată în cursul anului 2023, mai exact la 26 iunie, neconfirmată de o a doua probă recoltată, conform procedurii, până la acest moment, a evidenţiat neconformităţi în privinţa a doi compuşi chimici – tetracloretenă şi tricloretenă – peste concentraţia maximă admisă.

„Până la prelevarea celei de-a doua probe în vederea confirmării/infirmării concentraţiei celor doi produşi chimici, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a recomandat evitarea consumului de apă pentru băut, gătit şi spălat”, arată sursa citată.

Operatorul Hidro Prahova explică faptul că depăşirea indicatorilor este una minimală, respectiv 12,5 ľg/L faţă de valoarea admisă de 10 ľg/L.

„La o probă de rutină (din cadrul monitorizării de audit) prelucrată de lnstitutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) efectuată la ieşirea din Staţia de Tratare a Apei Muscel – Voila Câmpina, a fost identificată o depăşire minimală a nivelului de tetracloretenă şi tricloretenă de 12,5 ľg/L faţă de valoarea admisă de 10 ľg/L. Trebuie precizat faptul că au fost prelevate probe şi din reţeaua de alimentare cu apă potabilă Câmpina (din punctele Spitalul Municipal şi Piaţa Centrală), acestea nedepăşind valoarea de 0,51 ľg/L, mult sub pragul maxim admis de 10 ľg/L”, precizează Hidro Prahova.

În perioada 26 – 28 ianuarie vor fi efectuate lucrări pentru igienizarea tuturor rezervoarelor şi a staţiei de tratare Muscel – Voila, după care se va repeta analiza de apă de la ieşire staţie pentru a se determina valorile parametrilor tetracloretenă şi tricloretenă.

„Proba în cauză a fost prelevată în data de 26.06.2023, iar informarea Direcţiei de Sănătate Publică Prahova către Hidro Prahova SA a venit în data de 25.01.2024”, mai spune operatorul.

Pe de altă parte, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a făcut o serie de precizări referitoare la acest caz, arătând că, de fapt, instituţia a intrat în posesia raportului pentru această probă abia în cursul lunii ianuarie.

DSP: Apa în care concentraţia tetracloretenei şi tricloretenei depăşeşte concentraţia maximă admisă nu devine mai sigură prin fierberea ei, ci dimpotrivă

DSP a explicat că efectele potenţiale asupra sănătăţii consumatorilor ce se pot manifesta după consumul de apă cu concentraţii de tricloretenă şi tetracloretenă peste concentraţia maximă admisă o perioadă lungă de timp (mai mulţi ani) se referă la riscul ca unele persoane să prezinte afecţiuni hepatice, renale, ale sistemului imun, sistemului nervos central, sistemului reproductiv masculin, dezvoltarea fetusului şi pot prezenta un risc crescut de cancer.

„Apa în care concentraţia tetracloretenei şi tricloretenei depăşeşte concentraţia maximă admisă nu devine mai sigură prin fierberea ei, ci, dimpotrivă, prin procesul de fierbere, creşte, prin concentrarea contaminantului, cantitatea de contaminant ingerată. DSPJ Prahova a recomandat consumatorilor din zona de aprovizionare cu apă afectată ca, până la reîncadrarea apei în parametrii de potabilitate, să evite consumul de apă de la robinet pentru băut, gătit şi spălat”, a transmis DSP pentru Agerpres.

                                                                                                         Adina Bucur Silav