1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:47
No menu items!

Autoritatea Electorală Permanentă anunță că se pregătește de alegeri

spot_img

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Constantin Mituleţu-Buică a transmis, sâmbătă, la aniversarea instituției, un mesaj în care anunţă şi pregătirile în perspectiva anului electoral 2024, când, în premieră, vor avea loc toate cele patru tururi de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale.

„Astăzi, 29 octombrie 2022, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) împlineşte 19 ani de activitate dedicată proceselor electorale democratice. În aceşti 19 ani, AEP a organizat 34 de procesele electorale, dintre care 13 au fost referendumuri. Cu fiecare proces electoral organizat, instituţia a crescut, s-a dezvoltat şi a căpătat experienţa, abilităţile şi competenţele necesare administrării alegerilor libere, corecte şi transparente. Respectarea principiilor şi a standardelor internaţionale în materie electorală şi angajamentul faţă de valorile democratice au fost şi vor rămâne fundamentele instituţiei. Evoluţiile recente ale contextului geopolitic ne reamintesc importanţarespectării drumului parcurs spre o societate mai bună şi mai corectă şi ne determină să apreciem rezilienţa instituţiilor democratice româneşti”,  afirmă preşedintele AEP Constantin Mituleţu-Buică în mesajul transmis cu ocazia Zilei Autorităţii Electorale Permanente.

El subliniază că anul 2024 va fi primul când toate cele patru tipuri de alegeri se vor desfăşura pe parcursul unui singur an.

„Deşi anul 2024 poate părea departe din perspectiva anului curent, adevărul este că procesele electorale sunt caracterizate de o complexitate considerabilă şi, prin urmare, necesită o perioadă de pregătire de lungă durată. Deoarece ne propunem să asigurăm, ca şi până acum, transparenţa şi corectitudinea proceselor electorale, AEP a început pregătirea demersurilor necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor din 2024. Prin îndeplinirea cu seriozitate şi determinare a acţiunilor plănuite ne conturăm certitudinea că vom face faţă provocării aduse de anul electoral 2024″, anunţă Mituleţu-Buică.

Șeful AEP precizează că, în luna octombrie 2022, AEP a încheiat un protocol de colaborare cu Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) care vizează formarea şi dezvoltarea profesională în domeniul financiar-contabil a personalului AEP, a mandatarilor financiari şi a directorilor financiari ai partidelor politice, astfel că aproximativ 2.700 de mandatari financiari şi directori financiari ai partidelor politice, precum şi personalul AEP cu atribuţii de control din cadrul sediului central şi al direcţiilor judeţene ale instituţiei vor beneficia de programele care vor fi dezvoltate în baza acestui acord.

În plus, AEP va organiza sesiuni de instruire pentru cei peste 100.000 de experţi electorali şi operatori de calculator. Aceste instruiri au scopul de a asigura formarea de personal electoral calificat prin dezvoltarea abilităţilor în materie electorală, precum şi prin actualizarea cu regularitate a cunoştinţelor în privinţa aplicării uniforme a legislaţiei specifice.

În acest sens,  Autoritatea Electorală Permanentă şi Institutul Naţional de Administraţie (INA) au încheiat, la data de 1 august 2022, un acord de colaborare în domeniul electoral în ceea ce priveşte dezvoltarea de programe de instruire şi formare profesională în materie electorală pentru persoanele care pot deveni membri ai birourilor electorale.

Un alt demers al AEP în pregătirea alegerilor din 2024 vizează modificarea şi completarea cadrul legislativ electoral.

”Decizia de a analiza legislaţia primară electorală şi de a face propuneri pentru modificarea acesteiaa fost determinată de dorinţa de a îmbunătăţi şi de a armoniza reglementările diferitelor tipuri de alegeri. Primul pas în această direcţie a fost elaborarea şi lansarea în dezbatere publică a proiectului de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Legislaţie Electorală – Transparenţă Decizională şi poate fi consultat accesând următorul link: https://www.roaep.ro/legislatie/transparenta-decizionala-2/ Dezbaterea publică pe această temă se va desfăşura în data de 8 noiembrie 2022, la sediul AEP din strada Eugeniu Carada nr.1, sala “Octavian Opriş”. Prin această dezbatere la care sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai instituţiilor publice partenere implicate în procesul electoral,ai partidelor politice parlamentare, ai societăţii civile, ai mediului academic şi ai mass-media, ne propunem să sistematizăm şi să promovăm cele mai adecvate soluţii”, precizează Mituleţu-Buică.

Șeful AEP susține că în ultimii ani trei ani s-a observat creşterea gradului de transparenţă în ceea ce priveşte situaţia veniturilor şi a cheltuielilor realizate de partidele politice.

„AEP a efectuat controale cu privire la legalitatea veniturilor şi a cheltuielilor la toate formaţiunile politiceînscrise la Tribunalul Municipiului Bucureşti şi, implicit, la toate partidele politice care beneficiază de finanţare de la bugetul de stat. Prin modificările şi completările Legii nr. 334/2006 ne dorim să sporim gradul de transparenţă şi să întărim principiile care guvernează această lege: principiul legalităţii, principiul egalităţii de şanse, principiul transparenţei veniturilor şi cheltuielilor şi principiul independenţei partidelor politice şi a candidaţilor faţă de finanţatori”, mai afirmă preşedintele AEP.

Raluca Dan