4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:54
No menu items!

Autoritățile, satisfăcute de interesul investitorilor pentru Nuclearelectrica

spot_img

Autoritățile, satisfăcute de interesul investitorilor pentru Nuclearelectrica

Autoritățile române sunt ”satisfăcute” de interesul arătat de investitori în vânzarea a 10% din Nuclearelectrica, după ce, vineri, s-a încheiat prima ofertă publică inițiață de vânzare din economia României. Declarația îi aparține lui Gabriel Dumitrașcu, șeful OPSPI, citat de Bloomberg.

Potrivit unor surse din piața de capital, acțiunile Nuclearelectrica au fost suprasubscrise atât pe tranșa investitorilor mici, cât și pe cea a investitorilor instituționali.

Administratorii ofertei plănuiau să atragă cel puțin 284 de milioane de lei din vânzarea a 25,4 milioane de acțiuni, sau un pachet de 10% din acțiunile la operatorul de energie nucleară, potrivit site-ului Bursei de Valori București (BVB).

”Suntem mulțumiți și optimiști cu privire la ofertă. Suntem satisfăcuți”, a declarat joi Dumitrașcu, referindu-se la interesul investitorilor. Vineri a fost ultima zi în care investitorii interesați de acțiunile Nuclearelectrica au mai putut efectua subscrieri în cadrul ofertei publice inițiale de vânzare a 10% din titlurile producătorului de energie.

Oferta a început la 9 septembrie și a fost programată să dureze două săptămâni. Prețul de subscriere este între 11,2 lei și 15 lei pe acțiune. 85% din ofertă este dedicată investitorilor instituționali, 10% este tranșa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.

Oferta va fi considerată un succes dacă sunt îndeplinite, cumulat, următoarele condiții: oferta să fie subscrisă în proporție de 100% și acțiunile sunt admise la tranzacționare în cadrul unui sistem administrat de BVB.

Anunțul oficial cu privire la mersul ofertei Nuclearelectrica va fi făcut luni. Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, unde sunt în funcțiune, în prezent, două reactoare nucleare cu o putere cumulată de 1.400 de MW, care asigură împreună circa 20% din producția de energie a țării.

Recent, Guvernul a aprobat exploatarea celei de-a doua mine de uraniu din România, pentru a asigura materia primă pentru funcționarea altor două reactoare ce urmează a fi contruite la Cernavodă.

foto: capital.ro

C.C.