5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:13
No menu items!

Autoritățile pregătesc ”radarul pădurilor”, împotriva defrișărilor ilegale

spot_img

defrisari

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, la o dezbatere privind Codul silvic, că intenţionează să apeleze la o soluţie tehnică prin care să combată tăierile ilegale din păduri, „ceva în sensul” radarului Poliţiei.

„Va apărea o Hotărâre de Guvern în sensul acesta, dar vă previn că, indiferent dacă vă place sau nu, am să o scot. Şi oricine are bune intenţii va fi de acord cu ea. Pe termen mediu, asta intenţionez: să scadă drastic furtul din păduri. Din statisticile pe care le am, nu se fură fără acte decât sub 5 la sută. Restul se fură cu acte şi aici vor fi măsurile care să reglementeze acest lucru. Vreau să privim pădurea nu doar ca o sursă economică foarte importantă, ci ca pe o valoare inestimabilă care trebuie îngrijită, preţuită, apărată şi dezvoltată. Contaţi pe mine”, a spus Doina Pană, citată de Mediafax.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a făcut referiri şi la „o soluţie tehnică” pe care o pregăteşte pentru stoparea tăierilor ilegale de lemn.

„Oricâţi jandarmi şi poliţişti ai trimite, başca că nu îi ai, aceste tăieri ilegale se pot întâmpla. Eu mă gândesc la ceva tehnic, dar nu vreau să vă dau acum amănunte fiindcă vreau să discut mai întâi cu premierul. Vedeţi, înainte, când nu era radarul, puteai mitui poliţistul, dar de când e nu mai poţi pentru că rămâne înregistrat. Ceva în sensul acesta vreau”, a mai spus Doina Pană.

Întrebată în ce constă soluţia tehnică, ea a spus: „Va fi ceva care să-i împiedice pe poliţişti, jandarmi să nu vadă. Nu-mi cereţi detalii suplimentare deocamdată”. Doina Pană a mai afirmat că Romsilva va avea şi un rol suplimentar în viitor, având în plan să regândească „tot sistemul”.

Întrebată de presă, pe de altă parte, care este poziţia sa legată de interzicerea construcţiei de microhidrocentrale pe râurile de munte, ministrul Doina Pană a răspuns că trebuie să existe un echilibru între preţul pe kilowat şi afectarea ecosistemului.

Ministrul a adăugat că intenţia sa este aceea de a promova construcţia de amenajări hidrotehnice mari.

„Eu, din ce concluzii am, merg pe ideea unor amenajări hidrotehnice mari care să însemne nu numai regularizări de râuri, nu numai preîntâmpinări de inundaţii, ci inclusiv să existe un transfer între anii bogaţi în precipitaţii şi anii săraci în precipitaţii, să putem ajuta la irigaţii. Asta numai prin nişte amenajamente complexe se poate întâmpla. O să am o strategie în acest sens care va ţine cont de toţi factorii interesaţi”, a mai spus Doina Pană.

Suprafaţa fondului forestier în proprietatea publică a statului s-a redus, în ultimii 20 de ani, cu peste 3,02 milioane hectare, din cauza retrocedărilor către persoane fizice şi juridice, relevă raportul de audit al Curţii de Conturi.

C.C.