-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:25
No menu items!

Autocar plecat din Chișinău, controlat 10 ore în Austria. Polițiștii dau vina pe România pentru vinul și țuica din bagaje

spot_img

Un autocar plecat din Chișinău, care mergea în Franța, a fost controlat de polițiștii austrieci 10 ore. În urma acțiunii, oamenii legii au confiscat cantități importante de alcool și mâncare. 

Un autocar care se îndrepta spre Franța a fost supus unui control, la intrare în Austria dinspre Ungaria, care a durat 10 ore și în urma căruia polițiștii austrieci au confiscat cantități uriașe de alimente și băuturi alcoolice, relatează publicația austriacă Kronen Zeitung.

Autocarul a fost oprit de forțele de ordine în localitate de frontieră Nickelsdorf, din Austria, iar la bordul său se aflau doi șoferi și 20 de pasageri, toți venind din Chișinău și îndreptându-se spre Paris, potrivit stiridiaspora.ro.

„În timp ce pasagerii aveau cantități mici de mâncare și alcool, „proviziile” șoferilor erau semnificativ mai mari. În cele din urmă, inspecția a durat 10 ore”, potrivit sursei citate. 

Polițiștii au găsit în habitaclul autocarului și în zona de bagaje, precum și în cabina de dormit a șoferilor, 270 de kilograme de carne, 7 kilograme de ouă, 63 de kilograme de brânză, 8 de fasole, 66 de kilograme de struguri și 50 de kilograme de mere.

De asemenea, au mai fost găsiți și 408 litri de băuturi alcoolice de diferite tipuri, printre care și 100 de litri de țuică, 36 de sticle de spumant și 12 litri de vodcă.

Cel mai probabil, este vorba de pachete cu alimente trimise de rudele din Moldova celor plecați la muncă peste hotare. 

Totodată, polițiștii de frontieră din Austria au mai constatat în autocar și prezența a unei mobile de bucătărie, patru ferestre, patru anvelope de iarnă și o saltea de dormit.

Potrivit autorităților, vinovate de această contrabandă sunt autoritățile române care nu au descoperit mărfurile la intrarea în spațiul UE.    

„Potrivit autorităților, deoarece mărfurile nu au fost declarate la frontiera externă a UE din România, acesta a fost considerat un caz clasic de contrabandă”, mai scrie ziarul austriac.

„Un astfel de control necesită un grad special de acuratețe și concentrare din partea organismelor care intervin”, a explicat ministrul de Finanțe Magnus Brunner. Pe lângă siguranța angajaților, trebuie să existe și o cunoaștere amplă a procesului exact de control și experiență în acest domeniu.

Bunurile au fost confiscate, iar toate alimentele perisabile au fost distruse. Mobila de bucătărie și băuturile alcoolice, în schimb, au fost returnate șoferilor, dar numai după ce au plătit taxele vamale aferente.

                                                                                                                   Adina Silav

SURSA FOTO: BMF/ Zoll via krone.at