1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:15
No menu items!

Austria ajută Grupul Raiffeisen să treacă peste problemele din Ucraina. Care este situația filialei din România

spot_img

BOSNIA RAIFFEISEN BANK

Autoritățile de reglementare din Austria au permis ca Raiffeisen Bank International AG (RBI) să amâne răscumpărarea unei participații la capital, pentru a putea să absoarbă riscurile subsidiarei din Ucraina, iar acest element are un impact pozitiv asupra ratingului băncii, potrivit unei analize publicate de agenția Moody’s.

După o majorare a capitalului de 2,78 de milioarde de euro din ianuarie, RBI a cerut aprobarea pentru a plăti înapoi aportul de capital din 2009 al Guvernului Austriei (1,75 mld. €) și al investitorilor privați (750 mil. €).

Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB), acționarul majoritar al RBI, are de asemenea de câștigat din această amânare, pentru că indicatorii sunt îmunătățiți, în condițiile în care Banca Centrală Europeană desfășoară ”teste de stress” pentru cele mai importante bănci din Zona Euro. RZB supervizează și controlează RBI.

”Amânarea este pozitivă din punctul de vedere al creditului, pentru că păstrează o rezervă de capital mai mare pentru RBI, ceea ce mărește capacitatea de a absorbi riscurile pentru subsidiara din Ucraina – Raiffeisen Bank Aval. Înțelegem că amânarea reflectă temerea autorităților în legătură cu incertitudinile politice și economice din Ucraina, la care RBI este expusă”, se arată în raportul citat.

Filiala din Ucraina are active de 4,5 miliarde de euro (3,4% din activele RBI), credite de 3,6 miliarde de euro și o rată estimată a creditelor neperformante de 35% la sfârșitul anului trecut, înainte de dezintegrarea de facto a statului.

De asemenea, expunerea la titlurile de stat ale Ucrainei este de 400 de milioane de euro.

Băncile austriece sunt în mod special expuse la creșterea ratei de credite neperformante, din cazua presiunilor semnificative asupra calității activelor în cazul expunerii pe Europa Centrală și de Est (CEE).

Statele din CEE reprezentau 62% din totalul activelor RBI în prima jumătate a anului trecut. Din punctul de vedere al ratei creditelor neperformate pentru filialele RBI, la 30 septembrie 2013, cele mai riscante filiale erau Ucraina și Ungaria (cca 30%), România figurând cu aproximativ 11%.

Evoluția creditelor neperformante în filialele RBI:

moodys

În primul semestru al anului trecut, RBI a înregistrat pierderi de 83 de milioane de euro pe piețele din Europa Centrală și de Est, unde ocupă locul al doilea din punctul de vedere al cotei de piață. Profitul în România a fost de 60 milioane de euro.

RBI va publica rezultatele finale pentru 2013 pe data de 27 martie 2014.

Vlad Bârleanu