4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:21
No menu items!

Aurescu: NATO a ajuns la o răscruce. România trebuie să-și folosească vocația de stat de graniță

spot_img

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a afirmat joi că tendințele recente din Estul și Sudul Europei aduc un risc de destabilizare și recalibrează un mediul de securitate, astfel încât comunitatea euro-atlantică a ajuns la o răscruce. În acest context, România poate să aducă valoare adăugată prin capacitatea sa de a fi un partener și aliat predictibil și activ, într-o poziție strategică, folosind vocaţia de țară de graniță, pentru a proiecta stabilitate, democraţie și prosperitate în regiune.

Aurescu a făcut aceste declarații la un eveniment public din București, care a avut ca temă securitatea continentului.

Principalele declarații ale lui Aurescu:

  • Acutizarea situațiilor de criză din interiorul UE și din vecinătate ne determină să rămânem concentrați asupra intereselor noastre strategice comune.
  • Trebuie să conștientizăm rolul și mizele noastre în vecinătate – atât la Est, cât și la Sud. În ambele regiuni, tendințele recente – care au condus la încălcarea dreptului internațional și a drepturilor fundamentale ale omului – nu numai că aduc cu sine un risc de destabilizare a acelor regiuni, ci recalibrează constant mediul de securitate, în sens larg, din jurul nostru. Există însă și oportunități în urma cărora trebuie să beneficiem.
  • În acest context impredictibil, avem obligația de a da un imbold de încredere și angajament în apărarea valorilor noastre fundamentale și a capacității lor de influență la nivel global. Valorile sunt cele de la care trebuie să pornim în reconstruirea viziunii noastre comune, întrucât ele stau la baza securității și relevanței europene și euro-atlantice.
  • Ne aflăm într-un moment crucial, în care comunitatea euro-atlantică a ajuns la o răscruce. Valoarea adăugată a României în acest context se regăsește tocmai în capacitatea sa de a fi un partener și Aliat predictibil și activ, într-o poziție strategică, la Marea Neagră, la granița estică a NATO și UE.
  • România are datoria și responsabilitatea, nu numai pentru propria națiune, dar și pentru comunitatea de valori din care facem parte, să folosească această vocaţie de țară de graniță, dar și punte, pentru a proiecta stabilitate, democraţie, prosperitate în regiune.
  • Soluțiile pentru actualele crize se bazează pe întărirea relației trans-atlantice, întărirea capabilităților NATO și întărirea solidarității europene.
  • Putem revigora modelul european și viziunea noastră numai prin ambiții și așteptări realiste. Numai așa vom recâștiga încrederea cetățenilor europeni și vom păstra avantajul oferit de abordarea soft-power a UE. În cadrul UE avem nevoie de o discuție serioasă și aplicată privind potențialul și limitele unui hard-power european – în interesul securității noastre, în sens larg, și ca răspuns la multitudinea de crize la nivel global.
  • Noua Strategie Globală a UE de Politică Externă și Securitate, care va fi adoptată anul viitor, este o bună oportunitate de a ne defini mai bine rolul în actualul context și de a ne angaja la un efort continuu de adaptare.