Aurelia Ion, ofițer-student la medicină militară, în vârstă de 23 de ani, care a decedat în urma accidentului aviatic din Apuseni, a fost înmormântată joi cu onoruri militare la Cimitirul Militar Ghencea 3.
La căpătâiul sicriului Aureliei, care era îmbrăcată în haină militară, s-au aflat mama, cele două surori și fratele acesteia.
La ceremonia de la Cimitirul Ghencea 3 au fost prezenți și colegi de facultate ai Aureliei, care au rostit câteva cuvinte în memoria fetei.
„Pentru cei care au avut privilegiul de a o avea aproape, Aura era vocea rațiunii. Era cuvântul care te alina, care te dojenea, dar totdeauna era inima care era alături de tine printr-o sinceritate simplă, deși cuvântul care o caracteriza era complexitatea. Vroia să cunoască, să știe și să cuprindă, să pună întrebări și să primească răspunsuri care să-i hrănească setea de cunoaștere. Vorbea cu patos despre lucrurile care o pasionau și punea suflet atunci când făcea cu plăcere. Iubea liniștea, iubea iubirea și visa la o iubire ca în povești. Când simțea că oboseala și stresul își făceau simțite prezența, când era plină de îndoieli și de semne de întrebare, se retrăgea din atenția publicului așa cum îi plăcea să spună, se înconjura de frumos: de muzică, de familie și de cărți. Îi plăcea să citească, să înțeleagă și să vadă departe de rândurile scrise în cărți. Și mergea atât de departe încât ceea ce aprecia și considera a fi valoros devenea principiu, un stil de viață. Compasiunea pentru semeni a determinat-o să depună o muncă asiduă în pregătirea ei, ce nu se rezuma doar la carte, ci și la acțiuni continue de voluntariat la patul pacientului, în gărzi sau în sala de operație. Și-a slujit cu devotament patria încununâdu-și parcursul cu jertfa supremă”, a declarat la ceremonia de înhumare una dintre colegele din anul V al Facultății de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila.
La eveniment a fost prezent și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.
Aurelia Ion era în anul V la Institutul Medico-Militar și efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Clinic Fundeni, iar în ziua accidentului însoțea o echipă de medici la Spitalul din Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.
Avionul de mici dimensiuni cu care se deplasau, de tip BN 2, era pilotat de Adrian Iovan care, de asemenea, a decedat în urma prăbușirii aparatului de zbor.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată. Medicii au încercat să o salveze pe Aurelia Ion resuscitând-o timp de aproximativ jumătate de oră.
În avion se aflau șapte persoane, cincidintre ele fiind rănite și internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă cu multiple fracturi şi traumatisme.
C.A.