5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:21
No menu items!

Aurel Şaramet semnează în continuare scrisori de garanţie la Fondul de Garantare pentru IMM

spot_img

Pe fondul puternic emoţional al dosarului de la DIICOT, Aurel Şaramet susţine că şi-a „autosuspendat dreptul de semnătură până acum 2-3 zile”. „Suspendarea poate fi făcută doar pentru funcţionari publici, ori eu sunt personal de specialitate contractat. Nu ma interesează cine de la Ministerul Economiei v-a comunicat”, ne-a răspus în urmă cu puţin timp preşedintele Fondului Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri.
La o lună şi jumătate de la izbucnirea celui mai mare cutremur din sistemul bancar declanşat în urma unei anchete a DIICOT, mai puţin de jumătate dintre cei cercetaţi au rămas după gratii, în timp ce băncile refuză să comenteze sau să reacţioneze la acuzaţiile din dosar. Claudiu Duca Cercel, pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă, este în continuare vicepreşedintele BRD, iar unul dintre directorii aceleiaşi bănci, Adrian Lisandru era managerul companiei la care liderul reţelei anchetate de DIICOT, Mihai Stan, a dat o lovitură şi în 2007.

Informaţia se regăseste în documentele prin care procurorii au cerut instanţei prelungirea arestării preventive pentru afaceristul semialfabetizat Mihai Stan. Procurorii susţin că aceeaşi filieră a fost folosită în mai multe ocazii: „Urmarea acestei intermedieri (Dragoş Diaconescu – n.r.), inculpatul Mihai Stan a indus în eroare şi reprezentanţii societăţii la care lucra la acel moment Lisandru Adrian, achiziţionând în sistem leasing mai multe autocamioane marca Volvo, care nu au fost achitate”, susţin anchetatorii. Lisandru a fost chemat la DIICOT să dea declaraţii despre modul în care a ajuns în analiză în sucursala BRD Hurmuzachi un dosar de creditare al firmei SC AHM Grand Construct SRL, una dintre firmele-fantomă folosite de reţea. Lisandru a declarat că dosarul i-a fost înmânat personal de catre generalul Dragoș Diaconescu și că, după ce el însuși a analizat documentele, ,,și-a dat seama că administratorii sunt niște infractori”.
Pe 1 noiembrie, la DIICOT Bucureşti, au fost audiate 100 de persoane în dosarul privind obţinerea frauduloasă a 40 de credite bancare de către o reţea coordonată de un afacerist din Siteşti şi un interlop din Olteniţa. 50 de percheziţii au fost făcute în acea dimineață, inclusiv la sediile mai multor bănci, dar și la Ministerul Economiei.  „Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Şaramet Aurel, având calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, Cercel – Duca Alexandru Claudiu, vicepreşedinte al unei unităţi bancare, Mihai Grigoroiu, Roșu Cătălin Ionuț și Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş”, susţineau procurorii.

În aceeaşi zi, Ministerul Economiei a comunocat încetarea contractelor de muncă pentru cei 3 angajaţi şi declansarea procedurilor de suspendare din funcţie pentru Aurel Şaramet.

Mihaela Maia