Liderul AUR George Simion a inițiat la Senat un proiect de lege care prevede obligativitatea uniformei școlare în învățământul preuniversitar. Argumentele aduse de inițiatorii de la AUR țin cont de concluziile unor studii din străinătate, mai ales din SUA, deoarece în țara noastră nu s-au efectuat niciodată astfel de sondaje.
Inițiativa depusă de AUR la Senat, denumită ”Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ”, îi are ca inițiatori pe deputații George Simion și Lilian Scripnic.
Expunerea de motive cuprinde argumente bazate pe studii din Statele Unite, unde s-a constatat, conform inișiatorilor, că dacăă „alegerile vestimentare nu mai reprezintă o problemă, te poți concentra pe școală, nu pe ce vei purta la școală” sau ca „uniformele elimină distragerile și dramele închipuite și ajută la concentrarea pe învățare”.
„Purtarea uniformei elimină stresul copiilor (dar și al părinților) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum și a tentației de a purta la școală o vestimentație excentrică, din tendința specifică vârstei de a epata în față colegilor sau de a se impune în fața acestora”, mai argumentează inițiatorii, care aduc si argumente de ordin economic pentru reintroducerea uniformei școlare.
„Un avantaj economic real pentru părinți îl constituie faptul că cheltuielile legate de procurarea uniformei școlare au loc, de regulă, o dată pe an, astfel că părinții nu vor mai fi nevoiți să reînnoiască frecvent garderoba de școală a copiilor”, conform comunicatului AUR.
Nu în ultimul rând, un alt motiv al inițiatorilor pentru reintroducerea uniformei școlare este legat de siguranța elevilor în unitățile de învățământ.
„Purtarea constantă a uniformei la școală contribuie semnificativ la identificarea „intrușilor” care ar putea pătrunde în incintă, altminteri, neobservați. În plus, purtarea uniformei i-ar împiedica pe elevii mai mari să își declare fățiș apartenența la un grup (ca sa nu îi spunem „bandă”, care ar putea suna exagerat, dar care devine din păcate o realitate tot mai frecventă și în învățământul românesc), lucru ce ar putea genera conflicte”, mai explică parlamentarii AUR.
În urmă cu doi ani, o propunere asemănătoare, inițuată de parlamentarii PMP, a trecut de Senat dar nu a mai fost votată în Camera Deputaților, forul decizional.
M. Nedelcu