6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:39
No menu items!

Augustin Lazăr nu neagă existența unei rezoluții de clasare la dosarul său: „În niciun caz nu se poate interpreta că s-ar urmări influențarea președintelui”

spot_img

Augustin Lazăr a transmis, vineri seara, prin intermediul Parchetului General, un comunicat de presă în care nu mai neagă vehement existența unei rezoluții de clasare în dosarul său de candidat, dar susține că, în niciun caz, prin existența acesteia nu s-ar urmări influențarea Președintelui României, deoarece nu ar fi ajuns la șeful statului. 

În plus, Lazăr arată, în mesajul transmis prin intermediul Biroului de Presă al Parchetului General, că ar fi depus la dosarul de candidat 10 lucrări, deși inclusiv CSM arăta, în documentul prin care aviza numirea acestuia în funcția de procuror general, că au fost 12 lucrări, așa cum arăta și ministrul justiției, Tudorel Toader, și nu 10, așa cum susține acum procurorul general. 

„În conformitate cu dispozițiile art. 21 ind.1 din Hotărârea nr. 193/2006 a Plenului C.S.M. pentru aprobarea ,,Regulamentului privind transferul și detașarea judecătorilor și procurorilor, delegarea judecătorilor, numirea judecătorilor și procurorilor în alte funcții de conducere precum și numirea judecătorilor în funcția de procuror și a procurorilor în funcția de judecător”, pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea emiterii avizului Secției pentru procurori, se depun de către candidat și un număr de 10 lucrări întocmite în funcția de judecător sau procuror.

Aceste lucrări se analizează de către Secția pentru procurori din cadrul C.S.M. în scopul stabilirii aptitudinilor candidatului, și anume: capacitatea de analiză și sinteză, coerența în exprimare, argumentarea din punct de vedere al clarității și logicii, evitarea expunerii și detalierii aspectelor nerelevante, redactarea dispozitivului într-o formă clară și concisă, analiza și interpretarea probelor, precum și modul în care au fost aplicate jurisprudența C.E.D.O. și C.J.U.E. dacă a fost cazul.

Lucrările sunt solicitate de către C.S.M. prin regulament și sunt destinate exclusiv emiterii avizului pentru numire.

Ulterior, către Președintele României sunt înaintate propunerea ministrului justiției, hotărărea motivată a Secției pentru procurori din cadrul C.S.M. și C.V.-ul candidatului. În niciun caz nu se poate interpreta că prin depunerea unei anumite soluții între cele 10 lucrări solicitate de C.S.M. s-ar urmări influențarea Președintelui României, aceste lucrări nefiind înaintate acestuia.

Pentru lămurirea tuturor aspectelor, am solicitat C.S.M. să-mi comunice oficial dacă la dosarul meu de candidatură există o astfel de soluție de clasare. Telefonic, mi s-a confirmat faptul că nu există, urmând să primesc în zilele următoare și răspunsul în scris.

Solicitarea am formulat-o către C.S.M. întrucât gestionează dosarele profesionale ale magistraților, în conformitate cu legea și în virtutea rolului de garant al independenței justiției.”, se arată în comunicatul Parchetului General. 

Precizarea Parchetului General vine după ce, vineri după-amiază, ministrul justiției, Tudorel Toader, a precizat că va publica în următoarele zile rezoluția de clasare a dosarului care îl viza pe Klaus Iohannis, care se regăsea în dosarul de candidat al procurorului general, Augustin Lazăr.

R.D.