Parchetul General a clasat o plângere formulată de DNA în cazul anchetării ministrului pentru relația cu parlamentul, Viorel Ilie, în biroul căruia au descins procurorii anticorupție, în sediul Guvernului.
Direcția Națională Anticorupție s-a plâns la PÎCCJ, după ce a acuzat că datele furnizate de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul în legătură cu descinderea procurorilor în sediul Guvernului și a mai multor ministere afectează desfășurarea unei anchete. DNA a sesizat procurorul general, dar procurorii Parchetului General au clasat dosarul!
DNA i-a cerut procurorului general să se sesizeze din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiției, în legătură cu împrejurarea că, în conținutul unui comunicat dat publicității la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfășurare a acesteia. Concret, în comunicat se oferă date despre obiectul percheziției și se fac referiri la calitatea persoanelor audiate și la natura probelor.
Datele din anchetă au fost devoalate de instituția guvernamentală în condițiile în care, anterior, Direcția Națională Anticorupție – unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică (comunicat nr. 746/VIII/3 din data de 1 august 2017).
DNA preciza că regimul informațiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziții, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informații de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei și stabilite numai de organul de urmărire penală.
Andrei Tudor