Procurorul general Augustin Lazăr a demonstrat, prin susținerile făcute, marți, în ședința de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că o protejează pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, chiar dacă deciziile sale sunt contrazise de Codul de procedură penală.
Astfel, marți, în plenul CSM, Gabriela Baltag i-a propus procurorului general, Augustin Lazăr, ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să preia dosarul înregistrărilor cu Kovesi de la DNA pentru a nu mai fi nicio suspiciune în cazul rezolvării acestuia. Augustin Lazăr a refuzat să preia dosarul. A spus că acesta este de competenţa DNA.
„Mă gândeam, domnule procuror general, dacă nu aţi putea lua în calcul, având în vedere că sunt dispoziţii legale – 325 şi 326 din Cod procedură penală, dacă nu evaluaţi posibilitatea preluării anchetei penale, în baza competenţelor pe care dumneavoastră le aveţi în cadrul Parchetului General, pentru a nu fi afectată şi fără a nu se crea niciun fel de aparenţă de lipsă de echitate”, a spus Gabriela Baltag, în cadrul şedinţei plenului CSM.
La rândul său, Augustin Lazăr a precizat că este o anchetă de competenţa DNA. „Este o anchetă de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dacă procurorul general personal ar face ancheta, cine ar face controlul de legalitate?”, a arătat Lazăr.
Procurorul general este constrazis însă de Codul de procedură penală. Potrivit art. 326, „când există o suspiciune rezonabilă că activitatea de urmărire penală este afectată din pricina împrejurărilor cauzei sau calităţii părţilor ori a subiecţilor procesuali principali ori există pericolul de tulburare a ordinii publice, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cererea părţilor, a unui subiect procesual principal sau din oficiu, poate trimite cauza la un parchet egal în grad, dispoziţiile art. 73 şi 74 fiind aplicabile în mod corespunzător.„. Cu alte cuvinte, nu procurorul general trebuie să facă ancheta, personal, ci poate delega un alt Parchet să facă acest lucru, iar el să realizeze controlul de legalitate.
De altfel, nu este primul caz în care procurorul general are o astfel de atitudine. Pe 28 iunie, Parchetului General și-au declinat competența și a trimis la DNA plângerea fostului vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, Ingrid Mocanu, plângere care o viza pe Laura Codruța Kovesi.
Ingrid Mocanu, a anunțat în urmă cu o săptămână că depune plângere la Parchetul General, pe numele Laurei Codruța Kovesi. „Îi fac plângere penală Laurei Codruţa Kovesi. Şeful DNA instiga să se facă dosare cu potenţial. Dosarele cu potenţial sunt şi cele cu prejudicii. S-a stat cu dosarul până la această întâlnire tovărăşească. Eu mi-am dat seama de atunci. Am şi dovezi. Eu nu cred că nu spune că e vocea dânsei ci că nu sunt cu mandat. Pe astfel de înregistrări pe dosarul Paltin Sturza s-au făcut arestări. În cauza mea a fost făcută o faptă penală. Faptele penale sunt abuz în serviciu pentru folos pentru sine. A depăşit acest cadru legal, dacă sunt reale înregistrările. Există un abuz în serviciu care constă în acest beneficiu de imagine. Dosarul întocmit mie e un abuz în serviciu şi instigare la represiune nedreaptă. Dosarele DNA sunt făcute în scopul sporirii personalităţii unor lideri. Dosarul meu a fost făcut chiar în ziua întâlnirii tovărăşeşti”, a declarat Ingrid Mocanu.
Raluca Dan