5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025 - 10:57
No menu items!

Audieri în Parlamentul European: Barna acuză Tiktok de manipulare în favoarea lui Georgescu, compania chineză neagă

spot_img

Platforma TikTok a negat că l-ar fi favorizat pe candidatul Călin Georgescu și a făcut referire la măsurile pe care le-a adoptat pentru a combate dezinformarea, în audierile de marți de la Parlamentul European.

Vorbind în faţa Comisiei pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European, reprezentanţii companiei au subliniat că „toţi candidaţii au fost luaţi în considerare în sistem fără diferenţiere între independenţi şi cei care făceau parte dintr-un partid”, prin urmare s-au confruntat „cu aceleaşi restricţii”, potrivit agenției EFE.

Europarlamentarul Dan Barna, din partea Renew, a calificat atitudinea acestei companii față de cetățenii europeni drept ”rușinoasă”. Într-o postare pe platforma X, Barna a afirmat că este îngrijorat de mai multe chestiuni:

– rețeaua nu își asumă nicio răspundere pentru manipularea clară și documentată în favoarea candidatului prorus Călin Georgescu;

– răspunsurile reprezentanților companiei au fost mai evazive decât ale unui politician confruntat cu un subiect incomod la televizor;

– despre pleiada de influenceri, care au mărturisit că au primit bani ca să posteze, TikTok ridică din umeri;

– compania nu știe decât să spună că are un set de reguli (community guidelines) și că ele trebuie respectate. Cum veghează la respectarea lor, nu poate răspunde convingător;

– grupurile pro-europene din Parlament au pus întrebări clare, la obiect, în timp ce extremiștii de dreapta acuză că audierea ar fi o formă de cenzură;

– problema datelor cetățenilor europeni, care ajung în posesia statului chinez, o problemă demonstrată de multe ori în investigații de presă a fost negată aproape cu nerușinare de reprezentanții TikTok.

”Așa că, având în vedere performanța reprezentanților TikTok, astăzi, grupul Renew din Parlamentul European a cerut președintei Roberta Metsola audierea CEO-ului companiei. Practica de a da mailuri cu asigurări și a furniza documente goale de conținut trebuie să înceteze imediat. Dacă TikTok are 6000 de moderatori în Europea, ce făceau ei la alegerile din România? Dacă toți candidații erau marcați intern drept candidați, cum s-a putut întâmpla rețeaua de manipulare în favoarea lui Georgescu? Atitudinea acestei companii față de cetățenii europeni este rușinoasă”, a mai afirmat Barna.

Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European a audiat reprezentanţii TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE.

Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.

România a cerut Comisiei Europene după primul tur al alegerilor prezidenţiale să lanseze o investigaţie oficială asupra platformei TikTok, în baza regulilor comunitare privind social media.

Într-o scrisoare consultată de Politico.eu joia trecută, reţeaua de socializare TikTok – deţinută de compania chineză ByteDance – a respins acuzaţiile conform cărora şi-ar fi folosit influenţa în alegerile din România.

T. S.