4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:10
No menu items!

Au descoperit leacul împotriva cancerului în timp ce dezvoltau un vaccin anti-malarie

spot_img

O echipă formată din cercetători danezi și canadieni a făcut o descoperire care ar putea schimba complet modul în care sunt tratate cazurile de cancer.

Oamenii de știință încercau să găsească o metodă prin care să protejeze femeile însărcinate de malarie, boala având un efect extrem de puternic asupra lor. În timpul experimentelor, aceștia au descoperit că malaria ar putea juca un rol decisiv în această luptă.

Un carbohidrat de care se atașează parazitul în placenta femeilor însărcinate este identic cu un carbohidrat găsit în tumorile canceroase. Echipa de cercetători a creat o proteină pe care o folosește parazitul de malarie pentru a se atasa de placentă și a adăugat o toxină. Această combinație caută celulele canceroase care o absorb. Toxina este apoi eliberată și ucide celulele bolnave.

Acest test a fost deja efectuat pe mai multi cobai, iar rezultatele au fost încurajatoare. Cercetătorii speră că vor putea să testeze această descoperire și pe oameni în următorii patru ani. Întrebarea pe care și-o pun este dacă poate corpul uman să tolereze dozele necesare fără să dezvolte efecte secundare.

„Suntem optimiști, proteina pare a se atașa doar de placentă și de celulele canceroase”, spune Ali Salanti de la Universitatea din Copenhaga.

Se estimează ca 90% din tumori ar putea fi tratate astfel. Până acum, din testele făcute pe cobai în laborator, a rezultat:

Tumorile limfomului non-Hodgkin: au fost reduse cu aproape 75%,

Cancerul de prostată: tumorile au dispărut în 2 din cei 6 șoareci testați, la o lună de la prima doză,

Cancer osos, în metastază: 5 din cei 6 șoareci erau vii după 8 săptămâni, față de niciunul în grupul de control.