Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a difuzat luni imagini cu dronele de tip Sea Baby care reușesc să se ferească de elicopterele rusești și să se angajeze în operațiuni de luptă cu acestea.
Ciocnirile au avut loc pe 6 decembrie în Golful Kerch, la est de peninsula Crimeea. Elicoptere, avioane și nave de patrulare rusești au încercat să intercepteze dronele, a precizat SBU, citat de publicația Kyiv Independent.
SBU shows footage of special operation in Kerch Bay
On the night of December 6, Sea Babu maritime drones engaged Russian helicopters, airplanes and Raptor patrol boats. Intercepted Russian radio communications indicate that there are dead and wounded on board the helicopters .… pic.twitter.com/OdwT0ts0MQ
— NEXTA (@nexta_tv) December 9, 2024
”Piloții ruși au crezut că sunt vânători și s-au așteptat la o acțiune ușoară, dar ei înșiși au devenit pradă, deoarece dronele navale au deschis focul”, a declarat agenția. Dronele ar fi fost echipate cu mitraliere de calibru mare cu ghidare automată și interceptare a țintei.
Potrivit comunicațiilor radio interceptate, elicopterele rusești au suferit avarii semnificative și au necesitat reparații majore. Mai mulți membri ai echipajului lor au fost uciși și răniți, a declarat SBU.
”Dronele SBU au lovit, de asemenea, o barjă care transporta echipamente militare și echipamente pentru repararea podului din Crimeea, pe care ocupanții încă încearcă fără succes să îl refacă după atacurile anterioare ale serviciilor de securitate ucrainene”, potrivit agenției.
Ministerul rus al Apărării a susținut că două drone navale ucrainene au fost interceptate în timp ce se apropiau de Crimeea la începutul zilei de 6 decembrie.
Podul Kerch, numit și Podul Crimeii, a fost construit de Rusia în 2018 pentru a conecta peninsula ocupată cu partea continentală a Rusiei.
Podul a fost supus unor atacuri ucrainene repetate în timpul războiului declanșat de Rusia în 2022.
În weekend, Marina Ucrainei a raportat că dronele navale ucrainene au distrus sistemele de supraveghere de pe platformele de gaze deținute de Rusia în Crimeea.
T. S.