Patru membri ai unei familii au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timișoara, fiind suspecți de botulism, toţi consumând, în ultimele 14 zile, şunca de porc pe care au preparat-o în propria gospodărie, informează News.ro.
O femeie şi un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, şi fiul lor în vârstă de 21 de ani, din Timiş, au fost internaţi în cursul zilei de ieri, în Clinica 2 de Boli Infecţioase a Spitalul Victor Babeş Timişoara cu diagnosticul clinic suspiciune de botulism. O a patra persoană, rudă cu cei trei, aflată într-un centru de detenţie, a fost iniţial îndrumată pentru un consult în camera de gardă şi după internată în cursul nopţii în Clinica 1 de Boli Infecţioase. Toți consumând în ultimele 2 sătămâni.
O femeie şi un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, şi fiul lor în vârstă de 21 de ani, din Timiş, au fost internaţi în cursul zilei de 30 august, în Clinica 2 de Boli Infecţioase a Spitalul Victor Babeş Timişoara cu diagnosticul clinic suspiciune de botulism. O a patra persoană, rudă cu cei trei, aflată într-un centru de detenţie, a fost iniţial îndrumată pentru un consult în camera de gardă şi după internată în cursul nopţii în Clinica 1 de Boli Infecţioase. Toți consumând în ultimele 2 sătămâni
Simptomele au apărut în urmă cu 9 zile şi s-au manifestat prin stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrală (căderea pleoapei), dificultate la înghiţire, fenomene digestive.
Cele mai pronunțate simptome le are femeia în vârstă de 50 de ani, căreia, în urma unui consult, i s-au administrat urgenţă fiolele de ser antibotulinic polivalent şi tratament simptomatic. Femeia rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicaţii. Și celorlalți membrii ai familiei li s-au administrat tratamente speciale pentru a-i stabiliza.
Botulismul este o toxiinfecţie alimentară severă produsă de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium, care determină paralizia unor nervi, iniţial a celor care asigura motilitatea globilor oculari şi a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiţie şi, în final, în formele severe, paralizia musculaturii respiratorii, care poate duce la deces.
Amalia Capră