6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:17
No menu items!

Atenționare confirmată: Consumul de energie a scăzut, în primele 11 luni din 2013, cu 6,4%

spot_img

Transelectrica schimbă din nou doi membri ai Directoratului, la doar șase luni de la numire

Consumul final de energie electrică a scăzut, în primele 11 luni ale anului trecut, cu 6,4% față de perioada similară din 2012, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). În timp ce iluminatul public a scăzut cu 11,6%, consumul populației de energie electrică a fost mai mic cu 1,3%.

Exportul de energie electrică a fost de 1,9 milioane MWh, în creștere cu aproape 940.000 de MWh, respectiv cu 92,1%, iar consumul propriu tehnologic în rețele și stații a fost de 5,8 milioane MWh, în scădere cu 790.000 de MWh, respectiv cu 1,3%, a mai anunțat Statistica.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei anunța, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, că în 2013 consumul brut de energie electrică va scădea cu 7%. Potrivit vicepreședintelui ANRE, Emil Calotă, consumul brut de energie electrică și consumul de energie în total au scăzut, pe de o parte, pe fondul recesiunii generale, iar pe de altă parte din cauza destructurării economice la nivelul marilor consumatori din România.

„Ca o cifră, consumul brut de energie electrică în 2013 este estimat să fi scăzut cu 7%, prin extrapolare, până la finele anului față de anul precedent, ceea ce poate suna dramatic. În acest context, ANRE încearcă să găsească un echilibru între interesele principalilor actori din piață”, a precizat Calotă.

Reprezentantul ANRE a explicat că, pe de o parte, Guvernul dorește să păstreze piața locurilor de muncă și nivelul facturii la energie electrică la un nivel acceptabil și, mai ales, „plătibil”, iar pe de altă parte se situează marii consumatori industriali, pentru care „fiecare leu adăugat la factura finală de electricitate conteaza foarte mult”.

De asemenea, producătorii convenționali de energie „se simt frustrați” pentru că energiile regenerabile sunt preluate cu prioritate în sistemul energetic național. De altfel, producția din termocentrale a scăzut cu 20,3% în primele 11 luni ale anului trecut, în condițiile în care producția de cărbune s-a redus cu 27%.

La polul opus, producția din hidrocentrale a crescut cu 23%, până la 13,9 milioane MWh, iar cea din centralele nuclearo-electrice a avansat cu 1,3%, până la 10,6 milioane MWh. Producția din centralele electrice eoliene, în primele 11 luni ale anului trecut, a fost de 4,2 milioane MWh, în creștere cu 46% față de perioada similară din 2012.

Cosmina Croitoru