1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:22
No menu items!

Atenție la pâinea cumpărată din hypermarket! Iată ce conține

spot_img

Un studiu realizat de InfoCons asupra produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România arată cât de nocive pentru sănătate pot fi cele cumpărate de pe rafturile marilor magazine. 

Astfel, potrivit InfoCons, 50 de produse au făcut obiectul studiului. Aceste produse provin de la următorii producători/distribuitori:

  • România Hypermarche SA
  • Auchan România SA
  • Carrefour România SA
  • Lidl Discount SRL
  • Frontera Trading SRL
  • Grewe SRL
  • Karamolegos Bakery România SA
  • Dobrogea Grup S.A.
  • S.C. Boromir Ind S.R.L.
  • Oltina Impex Prod Com S.R.L.
  • Velrom S.R.L.
  • Smart Food Solutions S.R.L.
  • Vel Pitar SA

Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:

Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:

Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:

  • Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
  • Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 66.7 și 69.4% din compoziție.

Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:

  • 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie
  • 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%
  • 4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%

Din punct de vedere al tipului de faină:

  • 44% menționează tipul de făină utilizat. Vezi AICI care sunt tipurile de făină folosite în pâine.

Din punct de vedere al pasteurizarii:

  • 16% din produse au menționat că sunt pasteurizate.

Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientelelor principale:

  • 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:

  • 50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:

  • 8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
  • 24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
  • 50% din produse nu au în compoziție E-uri.

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine, situația se prezintă astfel:

  • 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
  • 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200);
  • 40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282). Vezi AICI ce tipuri de E-uri au fost regăsite în pâine.

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine:

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

  • Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal
  • Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g
  • Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g
    2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu acizi grași în compoziția lor
  • Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g
  • Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g
  • Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g

Din punct de vedere al cantității de sare si zaharuri:

  • Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.22g si 7g
    2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor
  • Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.1g si 2.3g
    2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite, anual, dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Raluca Dan