2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:11
No menu items!

Atenție profesori! Primăria Capitalei plătește formatori la cursuri gratuite cu 1.500 de lei pe ședință, salariul lunar al unui profesor cu diplomă

spot_img

Formatorii Centrului de Proiecte și Programe Educaționale din cadrul Primăriei București sunt plătiți cu 1562 de lei pentru ședința de 2 ore, ținută duminica, copiilor care s-au înscris gratuit la cursuri

Primaria Capitalei_SZ

În 2013, Primăria Capitalei a creat Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret București, unde se țin 16 cursuri, toate gratuite pentru copiii care se înscriu. Cursurile sunt împărțite pe module, pentru clasele I-IV, pentru V-VIII și pentru clasele IX-XII. Numai că bugetul alocat acestui proiect este de 1.334.804 lei, din care cei mai mulți bani, 1.052.989 lei se duc pe salariile formatorilor. Adică vreo 234.000 de euro, doar pentru aceste indemnizații. Formatorii nu sunt neapărat profesori de specialitate, ci au fost angajați de primăria lui Sorin Oprescu pe criterii subiective, și nu în urma vreunui concurs.

Centrul de Proiecte si Programe Educționale și Sportive pentru Copii și Tineret București a avut în vedere următoarele criterii de selecție a formatorilor:

* pregătirea de specialitate;

* experiența în activitatea cu copii și tinerii;

* disponibilitatea de a activa un număr semnificativ de zile libere în weekend;

* deschiderea către dialog permanent și autodezvoltare a metodelor de interacțiune cu cursanții;

* capacitatea de a lucra într-un sistem organizat și ierarhizat.

răspuns Primăria Capitalei pentru Sursa Zilei

Criteriile sunt generale, fiecare educator, învățător sau profesor din București ar trebui să corespundă acestora. Iar lucrul în week-end implică de fapt doar sâmbăta sau duminica, nu ambele zile din aceeași săptămână, iar ședința durează doar 2 ore. Care profesor nu ar dori să se ducă la un astfel de curs în urma căruia să primească, pe fiecare ședință săptămânală, salariul lui pe o lună?

Primăria a mai specificat, în răspunsul dat Sursa Zilei, că, din suma de 1.052.989 lei, trebuie scăzute cheltuielile necesare înscrierii elevilor, și cele legate de coordonare proiect. Înscrierile se fac, conform site-ului Centrului, în cel mult 4 zile, în luna octombrie, înainte de începerea orelor. Așa că pentru cele câteva ore lucrate în cele 4 zile, nu pot fi sume prea mari. Primăria mai precizează că și cheltuielile administrative, adică cele legate de închirierea unor spații, plus cele de promovare a proiectului, depășesc 280.000 de lei, adică vreo 62.000 de euro.

Zece mii de copii din București beneficiază gratuit de aceste cursuri, fiind acoperite cursuri de limbi străine – engleză, franceză, italiană, germană, chineză, spaniolă, dar și cursuri de înot, patinaj, dans sportiv, actorie, televiziune, arte marțiale, management de afaceri, management de proiect și dezvoltare personală.

Orele se țin sâmbăta sau duminica, timp de 11 săptămâni, ultima dintre ele fiind o ședință de evaluare, făcută de formatori. Tot ei decid, funcție de calificativele date la evaluare, câți dintre cursanți beneficiază de alte recompense – tabere și excursii, la munte, la mare și în străinătate, tot gratuite. În anul școlar precedent, 2013-2014, toți cursanții care NU au avut nicio absență au fost înscriși automat pentru tabere și excursii.

Astfel, potrivit regulamentului afișat și pe site-ul Centrului de Proiecte Educaționale, elevul înscris trebuie să participe în mod regulat, cooperant şi activ la cele 20 de ore de curs pentru modulul de formare ales.

Formatorul are dreptul de a lua toate măsurile care se impun, începând cu avertisment şi mergând până la excluderea cursantului din proiect, în cazul în care constată că elevul respectiv manifestă o atitudine necivilizată, de dezinteres sau care perturbă desfăşurarea cursurilor. Absenţele acumulate pe durata cursului nu pot fi motivate, indiferent de argumentaţia invocată.

răspuns PMB pentru Sursa Zilei

Marilena Nedelcu