Riscul unor atacuri asupra centralelor nucleare din lume este în creştere, în condiţiile în care cele mai multe state nu au o infrastructură solidă pentru a întâmpina astfel de atacuri, se arată într-un raport al institutului britanic Chantham House, informează BBC News online, citată de Mediafax.
Potrivit experţilor din cadrul Institutului Regal al Afacerilor Interne din Marea Britanie, Chantham House, multe dintre sistemele de control al infrastructurii nucleare sunt „nesigure prin designul pe care îl au” din cauza vârstei lor.
Raportul publicat de institutul Chantam House analizează sistemele de securitate din centralele electrice din lume pe o perioadă de 18 luni. Documentul atrage atenţia faptului că activităţile online ale hackerilor şi ale teroriştilor sunt în creştere, avertizând asupra riscului unui atac online semnificativ, „mai prezent ca niciodată”.
Riscul unui astfel de atac asupra unei centrale nucleare, chiar dacă este mic sau are şanşe mici de producere, trebuie luat în serios din cauza daunelor ce vor urma în cazul în care radiaţiile sunt emise. În plus, se precizează în raport, „chiar şi un incident mic asupra securităţii unei unităţi nucleare ar avea, cel mai posibil, un efect disproporţionat asupra opiniei publice şi asupra viitorului industriei nucleare”.
În urma studiului întreprins de Chantham House, s-a constatat că centralele nucleare din Marea Britanie şi unităţile de infrastructură asociate nu sunt bine echipate şi protejate, din cauza adoptării recente a sistemelor digitale în această industrie.
Digitalizarea ascendentă şi dependenţa crescândă de softurile comerciale susţin creşterea riscurilor cu care poate să se confrunte această industrie. Ideea că sistemele calculatoarelor din centralele nucleare sunt izolate de internet şi că, astfel, sunt inume la aceste atacuri cibernetice care au avut loc în alte industrii nu reprezintă decât un „mit”, avertizează raportul.
Aşa-numitul „air gap” (zid de protecţie) dintre internetul public şi sistemele nucleare este uşor de înlăturat, „nefiind nevoie decât de un stick USB”, se precizează în raport, aducându-se în discuţie exemplul de atac cibernetic din unităţile nucleare din Iran, unde virusul Stuxnet a fost introdus în sistem prin această metodă.
Industria nucleară ar trebui să facă o treabă mai bună privitoare la estimarea acestor riscuri de producere a atacurilor cibernetice şi să îmbunătăţească modalităţile de apărare în cazul unui astfel de atac, avertizează institutul Chantham House.
Emanuel Stan