În ziua în care insanța judecă una dintre contestațiile privind validarea în funcție, primarul ales al municipiului Timişoara, Dominic Fritz, scrie pe Facebook despre întâlnirile sale cu specialişti din diferite domenii, cu care a discutat despre un plan de combatere a pandemiei de COVID-19, la nivelul oraşului, printre care și o strategie de testare.
”Săptămâna trecută, am avut o serie de întâlniri pentru a avansa planul nostru de a combate pandemia Covid la Timişoara. M-am întâlnit cu prof. univ. dr. Octavian Creţu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş, să discutăm o strategie de testare. Am stat de vorbă cu reprezentanţii Horetim, asociaţia patronală a domeniul hotelurilor, restaurantelor şi cafenelelor din Timişoara, şi sunt hotărât să găsim soluţii pentru ca această industrie să rămână în viaţă şi în această perioadă foarte complicată. De asemenea, m-am întâlnit şi cu prof. Marin Popescu, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, pentru a-l asigura că Primăria va susţine elevii timişoreni indiferent de scenariul epidemiologic”, a scris Dominic Fritz, pe pagina sa de Facebook.
Dominic Fritz a anunţat că, după ce va fi învestit în funcţia de primar al TImişoarei, va intra în funcţiune o comisie de experţi din care va face parte, printre alţii, medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara.
„Imediat după învestirea în funcţia de primar, care sper să se producă zilele următoare, va intra în funcţiune şi o comisie de experţi care mă va sfătui în legătură cu controlul epidemiei de COVID-19 în Timişoara. Am avut aseară o primă întâlnire online cu ei şi avem deja pe masă câteva măsuri bazate pe date epidemiologice şi pe studii de impact din toate perspectivele. Mă bucur că au acceptat invitaţia mea să facă parte din comisie: conf. univ. dr. Emilian Popovici – vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie; dr. Virgil Musta – şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş; conf. univ. dr. Bogdan Nadolu – sociolog; dr. Octavian Jurma – medic şi cercetător; dr. Val Mureşan – manager şi inginer. Am convingerea că doar cu un parteneriat intens între instituţii, experţi, cetăţeni şi industrii putem controla epidemia în Timişoara şi că doar împreună putem identifica acele soluţii care să ne ţină sănătoşi şi ca societate”, a mai scris Fritz pe Facebook.
Tribunalul Timișoara judecă, marți, contestațiile față de alegerea lui Dominic Fritz ca primar al Timișoarei. Adrian Popescu, candidatul ALDE la primăria orașului, a depus un apel împotriva validării candidaturii lui Fritz (candidatul USR PLUS), pe motiv că acesta nu ar avea domiciliul în Timișoara, ci doar ”o adresă pentru care Inspectoratul General pentru Imigrări emite un Certificat de Înregistrare cu titlu implicit temporar”.
Dominic Fritz a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că are reședința în Timișoara.
În cererea sa de respingere a contestației, Dominic Fritz a invocat prevederile Legii 115/2015 și ale OUG 102/2005 privind libera circulație în România a cetățenilor din UE, arătând că statul român nu atestă prin nici un fel de document domiciliul cetățenilor europeni rezidenți în România.
O altă contestație împotriva validării candidaturii lui Fritz a fost depusă de Monica Lia Hărmănescu, cadru didactic la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară-USAMV Timișoara, membră PNL, potrivit Europa Liberă.
Dominic Fritz a câștigat alegerile în Timișoara cu 53% din voturi.